Usvojen proračun Splitsko-dalmatinske županije za 2023.

Ilustracija: Ivo Čagalj/PIXSELL

SKUPŠTINA Splitsko-dalmatinske županije danas je velikom većinom glasova prihvatila županijski proračun za 2023. godinu u visini od 335.8 milijuna eura, što je za 7 posto više od planiranog.

Prijedlog proračuna prošao je s 27 glasova za, četiri protiv i šest suzdržanih. Fokus proračuna za iduću godinu je zelena energija, za koju se izdvaja preko pet milijuna kuna, istaknuo je župan Blaženko Boban.

Prihvaćeno je 13 amandmana

"Raspisat ćemo i javni poziv za fotonaponske ćelije našim sugrađanima, a od prvog mjeseca ćemo krenuti i s ugradnjom takvih ćelija na cijelu našu zgradu sjedišta Županije, kao i po svim ustanovama gdje smo osnivači", rekao je Boban. Prihvaćeno je 13 amandmana, od čega je šest iz redova vladajućih, i to Domovinskog pokreta i Hrvatske građanske stranke (HGS).

Marko Žaja i Ivica Kukavica iz Domovinskog pokreta predložili su dodatnih 67 tisuća eura za potrebe sporta, kao i 46 tisuća eura za uređenje sportske infrastrukture u naselju Vojnić pored Trilja. Amandmanom će se izdvojiti 137 tisuća eura za pomoćnike u nastavi i prehranu u školama, kao i 6 tisuća eura za izgradnju rampe ispred Doma zdravlja u Imotskom za osobe s invaliditetom.

U hospiciju Matošić nabavit će se dodatnih šest kreveta, uz 126 tisuća eura županijskih sredstava kao prijedlog HGS-a, dok je nezavisni Mate Šimundić, predsjednik Skupštine, predložio 10 tisuća eura za županijski ogranak Matice hrvatske.

U proračunu će biti uglavljeno i 50 tisuća eura za osnivanje Kriznog centra za žrtve nasilja kao prijedlog SDP-a i koalicije ZA, a Toni Garac iz HSLS-a izborio se za 150 tisuća eura za predškolske aktivnosti.

Bulj: Premalo se izdvaja za poljoprivredu

Iz koalicije ZA osigurano je 60 tisuća eura za zdravstvenu zaštitu studenata u Splitu koji nemaju prebivalište u Splitu, povećana su sredstva za nagrade nadarenim učenicima i sportašima, a sufinancirat će se i analiza tla za unaprjeđenje politike u iznosu od 13 tisuća eura.

Tijekom rasprave koja je prethodila glasanju oporbeni vijećnici SDP-a i Mosta oštro su kritizirali prijedlog proračuna nazivajući ga nesocijalnim i nerealnim te ponavljajući kako je poražavajuće da se smanjuju proračunska sredstva za socijalnu skrb, sport, zaštitu okoliša, turizam i pomorstvo.

Mostov vijećnik, sinjski gradonačelnik Miro Bulj ustvrdio je da se za poljoprivredu, kao najbitniji segment u Dalmaciji, izdvaja tek 0.6 posto proračunskog novca.

Matejas Jozipović, novoimenovani skupštinar iz redova Nezavisne liste mladih, izjavio je kako su potrebna dodatna ulaganja u sport, za koji se izdvaja 0.16 posto, a Vukovarsko-srijemska županija izdvaja 0.90 posto proračunskih sredstava.

Pročitajte više