Građani su za Stožer naivne budaletine

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

DA PARAFRAZIRAM Harveyja Denta iz drugog Nolanovog Batmana: "Ili ćeš nestati kao junak ili ćeš se zadržati dovoljno dugo i postati sprdačina."

Od Batmana do Jokera

Upravo se to dogodilo članovima Stožera koji su od narodnih junaka, dječjih crteža i pjesama s balkona gotovo preko noći dogurali do sprdačine čija se svaka nova mjera dočekuje na nož čak i u onim rijetkim trenucima kada ne zvuči kao rezultat interne zajebancije.

Kao što svi jako dobro znamo (jer je to ponovio svaki Hrvat ikad), Stožer se od početka pandemije ozbiljno kompromitirao, a njegova obraćanja više i ne gledamo zbog broja zaraženih i preminulih, nego kako bismo vidjeli tko će od stožeraša izvući najkraću slamku, stati pred mikrofon i ispaliti da od danas zabranjuju sve latino plesove, puštanje glazbe s vinila i dječje rođendane s klaunovima.

Capak, negativac iz plesnih filmova osamdesetih

Njihov najnoviji hit tjedna je onaj da će od vlasnika kafića zatražiti da stišaju glazbu jer ako je glazba tiša, ljudi tiše pričaju, nemaju poriv približavati se sugovorniku i manje pljuckaju pa se zaraza manje širi.

I premda istraživanje postoji i možda bi u idealnoj situaciji sve ovo zvučalo kao dio pomno osmišljenog plana borbe protiv širenja korone, problem je da prijedlozi dolaze iz Stožera koji je tijekom izbora izgubio čak i ono malo kredibiliteta koji mu je ostao, a onda se nakon toga pretvorio u nešto što bi se najbolje moglo opisati kao dnevni gerijatrijski show koji započinje čitanjem crne kronike, nastavlja pričom o boleštinama, a završava tiradom o tome kako su za sve krivi mladi i njihove prljave navike.

Ovo je bizarna verzija Malavizije, show u kojem Vili, Kruno i Alemka svaki dan čitaju crnu kroniku, pričaju o bolestima i opominju mlade.

Capak se doslovno pretvorio u negativca iz Footloosea pa ispada kao da vodi Sveti rat s ciljem da napokon stane na kraj mladenačkim rasadnicima razvrata kao što su klubovi, kafići, svadbe ili bilo koje mjesto na kojem postoji bojazan od sentiša, stiskavaca i đavoljih izuma kao što su valcer i charleston.  

Kad sve ovo završi netko bi ga iz zajebancije trebao pozvati u Ples sa zvijezdama.

Pravila su tu da ih krše oni koji ih donose

No sve ovo čak i nije najveći problem jer ako se držite mjera, ionako se držite onih najosnovnijih koje se nisu znatno mijenjale od početka do danas, a na sve stožerske novotarije u najboljem slučaju samo zakolutate očima (u najgorem objavite lošu foru na društvenim mrežama).

Ono što u ovom cirkusu najviše diže živac je to da jednostavno ZNATE da sva ta novodonesena pravila neće prekršiti ni vlasnici ni posjetitelji kafića i klubova, nego netko iz HDZ-a i/ili samog Stožera.

Primjerice, ako škvadra iz Stožera izjavi da ove zime zabranjuju slalom, veleslalom, spust, sanjkanje, bob i biatlon, zato što su istraživanja pokazala da se virus korone zna raspojasati na skijalištima i u planinarskim domovima, budite sigurni da će za manje od dva tjedna na portalima osvanuti fotka/video nekog HDZ-ovca ili stožeraša kako na Sljemenu mrtav pijan skija u vesti s motivima zime i puca iz neregistriranog vatrenog oružja arlaučući pritom podjednako pijanom prijatelju na uho: "Ne može nam nitko ništa, jači smo od sudbine!"

I onda će ekipa iz Stožera odraditi ono što im najbolje ide i javnosti nespretno servirati neuvjerljivo objašnjenje zašto je Uhljebode Miller, za razliku od ostatka Hrvatske, bio u pravu kad je pijan, naoružan i potpuno nezainteresiran za držanje distance stao na skije, a ne čamio u samoizolaciji kao sav pošten svijet.

Drugim riječima, Stožer će vas po tko zna koji put natjerati da se osjećate kao kompletna naivna budaletina zato što ste mu na početku vjerovali.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Pročitajte više