Utrka za novog palestinskog predsjednika počinje u subotu

IZBORNA utrka za novog predsjednika Palestinske samouprave službeno počinje u subotu s početkom prijava kandidata, a Palestince više od nedostatka vremena prije izbora koji će se održati 9. veljače, zabrinjavaju problemi koje bi im Izrael mogao postaviti.

"Osam tjedana je dovoljno. Najteže će biti sastaviti popis birača. Srećom počeli smo prije dva mjeseca zbog predviđenih općih izbora u proljeće i uskoro smo gotovi", kazao je glasnogovornik izbornog povjerenstva Ihab al-Bakri.

Predsjednik palestinskog parlamenta Ravi Fatuh preuzeo je, sukladno palestinskom ustavu, dužnost predsjednika na rok od 60 dana nakon smrti Jasera Arafata, koji je preminuo 11. studenoga u bolnici Percy u blizini Pariza.

Arafat je 1996. godine izabran za predsjednika Palestinske samouprave na prvim općim palestinskim izborima održanim na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze.

Sredinom listopada 67 posto birača, odnosno milijun Palestinaca, bilo je upisano na biračke popise.

Što se tiče kandidata za predsjedničke izbore, oni moraju ispunjavati određene uvjete: moraju imati više od 35 godina, biti upisani na biračke popise, platiti 3.000 dolara a nezavisni kandidati moraju skupiti 5.000 potpisa.

"Kada su svi ti uvjeti ispunjeni, mi prihvaćamo kandidaturu", kazao je Bakri.

Bakri objašnjava da će 1. prosinca biti zaključene prijave kandidata, a konačni popis kandidata javnosti će biti objavljen 15. prosinca. Službena predizborna kampanja počet će 27. prosinca i završiti 8. siječnja ujutro.

Izborno povjerenstvo ima svoje sjedište u Ramalahu na Zapadnoj obali, te 15 ureda na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze.

Palestinski dužnosnici vjeruju da su u stanju organizirati izbore, ali strahuju da zapreke s kojima bi se mogli suočiti neće biti tehničke prirode.

"S palestinske strane, postoji politička volja. Sada samo želimo da nam Izrael da malo prostora da možemo odahnuti i prije izbora okončati eskalaciju nasilja, jer je u takvim uvjetima nemoguće održati izbore", kazala je zastupnica u palestinskom parlamentu Hanan Ašraui.

Izrael bi svoju dobru volju mogao pokazati i tako da stanovnicima istočnog Jeruzalema dopusti sudjelovanje na izborima, ocijenio je palestinski analitičar Mahdi Abdel Hadi.

"Gotovo 250.000 Palestinaca živi u istočnom Jeruzalemu i njihovo sudjelovanje na izborima je legitimno i važno", ocjenjuje Hadi.

Stanovnici istočnog Jeruzalema sudjelovali su na izborima održanim 1996. godine.

Izraelski ministar vanjskih poslova Silvan Shalom kazao je da Izrael neće dopustiti stanovnicima istočnog Jeruzalema da glasuju u tom dijelu grada, dok su zapadnjački dužnosnici zatražili od Izraela da olakša održavanje izbora za palestinskog predsjednika kako bi se omogućio što brži nastavak dijaloga s novim palestinskim vodstvom.

Palestinci su također zatražili dolazak međunarodnih promatrača koji bi nadgledali održavanje izbora.

Analitičari smatraju da će - osim u slučaju nekog velikog iznenađenja - na izborima pobijediti Mahmud Abas, koji je nakon Arafatove smrti postao prvi čovjek Palestinske oslobodilačke organizacije.

Pročitajte više