Utvrđen pravi identitet Marokanca uhićenog u Sarajevu

MAROKANAC koji je u srijedu uhićen u Sarajevu kako bi bio deportiran u matičnu državu zove se Said Atmani, a odluka o njegovu izgonu rezultat je činjenice da mu je oduzeto bosansko-hercegovačko državljanstvo, prenosi danas sarajevski "Dnevni avaz".

Lokalni mediji ranije su prenijeli kako je uhićena osoba pod imenom Said Omer dodajući da je on već ranije deportiran iz BiH, kada je u Sarajevu uhićen s drugim osobama afro-azijskog podrijetla pod sumnjom da su pripremali terorističke napade na britansko i američko veleposlanstvo u Sarajevu. Riječ je o istoj osobi kojoj je naknadno utvrđeno pravo ime.

Prema tvrdnjama banjalučkih Nezavisnih novina, Atmani je povezan s alžirskom terorističkom organizacijom GIA, a tijekom rata u BiH bio je pripadnikom 7. muslimanske brigade Armije BiH u kojoj je bio veliki broj mudžahedina podrijetlom iz afro-azijskih zemalja.

Atmaniju je državljanstvo BiH oduzeto još 2001. godine, što je bila i osnova za njegovo izručenje Francuskoj, a još uvijek je nejasno kako se on iz Francuske uspio vratiti u BiH i pritom dobiti novu osobnu iskaznicu.

Atmani je vlastima Francuske izručen 2001. zajedno s drugim članovima tzv. alžirske grupe od kojih je većina završila u američkoj bazi Guntanamo na Kubi.

Zamjenik ministra sigurnosti Dragan Mektić potvrdio je Atmanijev identitet pojašnjavajući kako je on rođen u marokanskom Tangeru 1. listopada 1966. godine.

Državljanstvo BiH koje je dobio tijekom rata oduzeto mu je na temelju rezultata naknadnih provjera koje je provela policija, a Atmani je nakon toga iskoristio sve pravne lijekove koji su mu stajali na raspolaganju pa mu je kao strancu na kraju uručena odluka o protjerivanju.

Atmanijev odvjetnik ipak je podnio zahtjev za odobrenje azila koji je još u postupku na sudu pa obitelj osporava zakonsku utemeljenost odluke o protjerivanju.

Pročitajte više