Uvjeti poslovanja u Hrvatskoj i dalje loši

NJEMAČKO-HRVATSKA industrijska i trgovinska komora provela je među svojim članovima godišnje gospodarsko istraživanje. Od 240 većinom hrvatskih poduzeća učlanjenih u komoru, od kojih je veliki broj s udjelom njemačkog kapitala, u istraživanju je sudjelovalo više od 70 poduzeća.

Poduzeća su u istraživanju uz opću gospodarsku situaciju ocijenila svoje poslovanje u Hrvatskoj i dala prognozu za 2006. godinu. Više od 50% ispitanika ocijenilo je aktualno poslovanje u Hrvatskoj dobrim (46%) ili čak izvrsnim (7%), a dodatno poboljšanje poslovne situacije tijekom 2006. godine očekuje više od 70% ispitanih poduzeća, navodi se u priopćenju komore.

Ocjene okvirnih uvjeta za poslovanje u Hrvatskoj ocijenjeni su znatno lošije. Već u prošlogodišnjem istraživanju članovi Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore kao najveće probleme istaknuli su dugotrajne postupke dobivanja dozvola i odobrenja, nedostatak pravne sigurnosti, korupciju, nepregledni porezni sustav te netransparentnost javnih natječaja.

Rezultati ovogodišnjeg istraživanja potvrđuju prošlogodišnje istraživanje: Iako 90% ispitanih poduzeća pravnu sigurnost smatra važnim ili vrlo važnim čimbenikom poslovanja, manje od 20% ih je zadovoljno ili donekle zadovoljno s trenutnom sitacijom. Čak 49% ispitanika pravnu sigurnost smatra nedostatnom, a više od 70% ispitanika smatra da poslovanje u Hrvatskoj otežava neučinkovita javna uprava. Ispitana poduzeća su na skali od 1 (izvrsno) do 6 (nedovoljno) područja borba protiv korupcije, porezna opterećenja i transparentnost javnih natječaja ocijenili niskim vrijednostima od 4,0 do 4,9 i tako izrazili svoje nezadovoljstvo s ovim okvirnim uvjetima poslovanja.

"Važne mjere i reforme hrvatske vlade pokazuju pozitivne učinke, kao što su npr. digitalizacija zemljišnih knjiga, ubrzanje sudskih postupaka i pojednostavljenje postupka osnivanja poduzeća. Ako se u ovim područjima uspije postići trajna poboljšanja, atraktivnost Hrvatske kao poslovne lokacije znatno će se povećati. Naša iskustva i prijedloge iznositi ćemo i dalje u konstruktivnom razgovoru s važnim državnim ustanovama", naglasio je Uwe Gregorius, predsjednik Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore.

Njemačka je već dugi niz godina jedan od najvažnijih gospodarskih partnera Hrvatske. S ukupnom robnom razmjenom od 2,7 mrd. eura (siječanj-studeni 2006.) Njemačka je iza Italije drugi najveći trgovinski partner Hrvatske. Pri tome sve veću ulogu igra srednje poduzetništvo.

 

Pročitajte više