Uvjetne za namještanje lokalnih izbora: HDZ-ovac pustio birače da glasaju za rodbinu!

ŽUPANIJSKI sud u Splitu pravomoćno je osudio osam okrivljenika za namještanje rezultata na posljednjim lokalnim izborima 2009. godine. Postupak je pokrenut po prijavi HSP-ovaca protiv Mate Plejića, HDZ-ovog člana biračkog odbora u Novim Selima kod Omiša. Ispostavilo se, kako se prvotno i sumnjalo, da je Plejić dopustio biračima da glasaju za svoju rodbinu. I on je sam zaokružio za dvije svoje rođakinje.

HDZ-ovcu ni misa nije pomogla da izbori budu regularni

Plejić je djelo priznao. Sada mu je žao. Nije znao da će se napraviti tolika pomutnja. Premda je na dan izbora poslušao i riječ Božju na misi, nije mu pomoglo. Sud ga je najstrože kaznio od svih okrivljenika. Dobio je šest mjeseci uvjetno s rokom kušnje na dvije godine.

Ostali okrivljenici mahom su priznali da su glasali za rodbinu, braću, nećake, sinove i kćeri. Neki su se tek na sudu iznenadili saznavši da to inače nije dopušteno.

Prema optužnom aktu Općinskog državnog odvjetništva u Splitu osuđeni su na po tri mjeseca uvjetno s rokom kušnje od godine dana.

Nisu razmišljali?!

Nepravilnosti su utvrđene i na biračkom mjestu u Docu Donjem. Predsjednica biračkog odbora Snježana B. zatražila je od Jure B. da glasuje za druge, što je i napravio, ispunivši birački listić za ženu, sina i nevjestu. Pokajnički je ustvrdio da ne bi glasao i za njih da je znao da se to ne smije. Predsjednica biračkog odbora kazala je, pak, da je došlo do greške birača pa su se potrudili da grešku isprave ne razmišljajući o tome kako se radi o kaznenom djelu.

Pročitajte više