Uvodi se srednjoškolsko obrazovanje za carinike. Dobivaju i pravo na civilnu odjeću

Ilustracija: Robert Anic/PIXSELL

Saborski zastupnici, njih 10-ak koliko ih je jutros prisustvovalo sjednici, nisu imali primjedbe na izmjene Zakona o carinskoj službi ocijenivši ih kao dobrim iskorakom. Zakonske izmjene donose tri ključne promjene, uvođenje redovitog srednjoškolskog obrazovanja za zanimanje carinika, obvezu davanja izjave o imovinskom stanju carinskih službenika i njihove uže obitelji i pravo carinskih službenika na civilnu odjeću.

Uvođenje redovitog srednjoškolskog obrazovanja odnosi se na treći i četvrti razred srednje škole i ono bi se provodilo unutra Policijske akademije, time se nastoji omogućiti direktnije uključivanje mladih u carinski sustav i jačanje profesionalizma i osposobljenosti carinskih službenika, kazala je državna tajnica u Ministarstvu financija Tereza Rogić Lugarić.

Prema trenutnim projekcijama dovoljna su dva razreda, a ako se pokaže potreba, povećavat će se njihov broj, dodala je. Kada je riječ o izjavi o imovinskom stanju, ona se detaljnije uređuje u smislu prevencije korupcije i sužavanja prostora za izloženost koruptivnim rizicima.

Mijenja se i Zakon o financijskom inspektoratu

Pravo carinika na civilnu odjeću uvodi se jer carinski službenici primjenjuju ovlasti koje su u velikom dijelu istovjetne policijskim ovlastima pa se time ujednačavaju prava koja imaju policijski i carinski službenici. U ovom slučaju ne bi došlo ni do kakvog novog troška u državnom proračunu, nego se samo radi o preraspodjeli postojećih sredstava, istaknula je državna tajnica.

U kraćoj raspravi zastupnici su podržali i izmjene Zakona o financijskom inspektoratu kojima se dopunjuje nadležnost Financijskog inspektorata u području provedbe ovrhe na novčanim sredstvima i u području djelatnosti kupoprodaje i servisiranja potraživanja.

Građani koji imaju određene pritužbe na agencije za naplatu dugova moći će se obratiti Financijskom inspektoratu, kazala je Rogić Lugarić. Dopunjuju se i odredbe o međunarodnoj suradnji Financijskog inspektorata s inozemnim nadležnim tijelima u pogledu vrste informacija koje se razmjenjuju.

Pročitajte više