Uvrijeđeni Gredelj napao Kregara: On ili kardinalno griješi, ili je u pitanju nešto puno gore

DONEDAVNI odvjetnik HDZ-a u slučaju crnih stranačkih fondova Vladimir Gredelj, silno se uvrijedio na izjave sveučilišnog profesora Josipa Kregara da bi ga Odvjetnička komora mogla teško sankcionirati jer je istupao u ime HDZ-a i nakon što im je otkazao punomoć.

<Kregar: Odvjetnička komora mogla bi teško kazniti Vladimira Gredelja

"Radi li se tek o kardinalnom neznanju sveučilišnog profesora ili o nečemu puno gorem, teško je naslutiti! Neka Vam Bog oprosti profesore, jer ja već jesam", biblijski je krenuo Gredelj.

Nije to jedina crkvena metafora u odgovoru Kregaru. "Razlozi otkaza punomoći spadaju u intimu odnosa stranka-odvjetnik, koju je odvjetnik dužan čuvati, baš kao svećenik sadržaj ispovjedi", poručio je bivši HDZ-ov odvjetnik.

"Preuzeo je sebi ulogu kadije koji tuži i sudi"

"Jedan profesor sociologije (čije ime iz poštovanja prema instituciji kojoj pripada neću spominjati), zlorabio je ugled akademske zajednice kojoj pripada, uzurpirao ovlasti Odvjetničke komore i organizirao 'TV-suđenje'. Tamo je sebi namijenio ulogu kadije koji tuži i sudi, bez da čuje što okrivljeni, ja, imam za reći. U nekoliko minuta je proveo postupak, proglasio me krivim, donio presudu i pred milijunskim TV-auditorijem je objavio", poručio je Gredelj.

Odvjetnik je, navodi, i nakon otkaza punomoći dužan zastupati stranku prema čak tri propisa: Zakonu o kaznenom postupku, Zakonu o odvjetništvu i Kodeksu odvjetničke etike. "Njegova obveza je još i veća ako stranka to izrijekom zahtijeva", zaključio je Gredelj u priopćenju.

Podsjetimo, Gredelj je sredinom tjedna obavijestio javnost da je još 24. studenoga otkazao punomoć HDZ-u, ali da je o tome šutio, kako ne bi stranci umanjio izborne šanse.

Pročitajte više