Uz Dan baleta u Hrvatskoj godišnja skupština HDPBU-a

Hrvatsko društvo profesionalnih baletnih umjetnika (HDPBU) danas je održalo redovitu godišnju skupštinu uz Dan baleta u Hrvatskoj, 4. studenoga.

Predsjednik HDPBU-a Svebor Sečak na skupštini u zagrebačkom HNK podsjetio je da se taj nadnevak uzima kao početak profesionalnog djelovanja baleta u Hrvatskoj, jer su 4. studenoga 1876. prvi put navedena imena plesača koji su plesali nekoliko baletnih brojeva u operi "Nikola Šubić Zrinski".

Sečak je napomenuo da je Društvo ove godine pokrenulo inicijativu za utemeljenje nacionalnih mirovina i uputilo zamolbu da se zaslužnim osobama povisi mjesečna naknada u prosjeku za 200 kuna te izdalo preporuke za umjetnički dodatak umirovljenicima ili stalnu novčanu naknadu zaslužnicima.

Društvo se zauzelo i za doškolovanje svojih članova u inozemstvu i rješavanje pitanja zapošljavanja stranih plesača u nacionalnim ansamblima, rekao je Sečak.

Naveo je i da je nakon 12 godina ponovno uspostavljena suradnja s Akademskim učilištem Vaganova u Sankt Peterburgu.

Sečak je najavio da će se 3. svibnja 2005. postaviti spomen-ploča u znak sjećanja na tragičan događaj granatiranja Zagreba u Domovinskom ratu i baletne umjetnike koji su tada bili ranjeni.

Hrvatsko društvo profesionalnih baletnih umjetnika okuplja sve profesionalne baletne umjetnike iz HNK u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku te Gradskog kazališta "Komedije".

Skupštini su se odazvali baletni umjetnici iz Zagreba, među kojima je bio i Dinko Bogdanić, ravnatelj Baleta HNK, a održali su je doslovce između dviju proba.

Njihovi splitske kolege izostali su zbog priprema za večerašnju praizvedbu baleta "Plesovi erosa" u koreografiji Milka Šparembleka.

(Hina) xbdj ymc

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.