Uz međunarodni dan invalida, 3. prosinca

MEĐUNARODNI dan invalida, 3. prosinca, obilježava se u Hrvatskoj nizom događaja, kako bi se upozorilo javnost na probleme s kojima se susreće 430 tisuća hrvatskih građana, koji čime gotovo 10 posto stanovništva.


Središnja proslava održat će se sutra na varaždinskom glavnom trgu gdje se očekuju predstavnici 226 udruga iz cijele Hrvatske. Istoga dana predstavnike udruga primit će predsjednik Republike Stjepan Mesić, a oni će ga upoznati s onim što jest i nije učinjeno za invalide u ovoj Europskoj godini osoba s invaliditetom.


Tradicionalno primanje za predstavnike invalida priređuje i predsjednica Skupštine Grada Zagreba Gordana Paliković Gruden.

U organizaciji Državnog zavoda za zaštitu obitelji, materinstva i mladeži sutra će u svim osnovnim i srednjim školama jedan školski sati biti posvećen Međunarodnom danu invalida, gdje će se učenici kroz razgovor s osobama s invaliditetom upoznati s njihovim problemima.

Demokratska inicijativa mladih predstavit će pak u Studentskom domu Cvjetno naselje rezultate svoje socijalne akcije "Omogućimo nesmetano kretanje: stupići, rinzoli i traka za svakoga pješaka".

Nekoliko događaja u povodu međunarodnog dana osoba s invaliditetom održat će se večeras. U 18 sati učenici Centra za odgoj i obrazovanje mladeži s tjelesnim invaliditetom "Dubrava" priređuju predstavu "Drvo ima srce" dok će u 18,30 sati u predvorju Gradskog poglavarstva biti otvorena izložba radova djelatnika Ustanove za rehabilitaciju hendikepiranih osoba URIHO.

Hrvatska udruga gluhoslijepih osoba "Dodir" otvorit će u 19 sati u galeriji "Zvonimir" izložbu radova gluhoslijepih osoba "Klaunov tužni smiješak i dodir".

Pročitajte više