Uz obalu Tunisa utopilo se 35, a u Turskoj devetero migranata

Foto: EPA

NAJMANJE 35 migranata utopilo se kada je njihov brod potonuo uz južnu obalu Tunisa, a na isti je način u turskoj pokrajini Antaliji stradalo devetoro izbjeglica, uključujući šestoro djece, objavile su vlasti.

Turska obalna straža priopćila je da je motorni čamac potonuo noću na nedjelju blizu otoka Kekova Geyikova u pokrajini Antaliji, na turskom sredozemnoj obali.  

Spašene su četiri osobe, trojica muškaraca i jedna žena, a jednog muškarca spasila je ribarska brodica. 

Potapanje broda

Jedna se osoba još vodi kao nestala, kažu u obalnoj straži ne navodeći nacionalnost migranata. 

Europska unija povećala je napore da suzbije migracije nakon masovnog vala 2015. kada je stiglo više od milijun izbjeglica i migranata, no zadnjih mjeseci raste broj pokušaja da se migrantskim rutama iz Turske stigne do Europske unije. 

Istovremeno iz Tunisa stiže vijest da je najmanje 35 osoba poginulo, a 67 spašeno kada je potonuo njihov brodić blizu tuniške obale.

Vlasti kažu da je brod bio nakrcan sa 180 migranata, Tunižana i 80 iz drugih afričkih država.

Nezaposleni Tunižani i ostali Afrikanci u improviziranim čamcima pokušavaju iz Tunisa stići do Sicilije u Italiji. Krijumčari ljudima sve više koriste tu zemlju kao polaznu točku za Europu jer je libijska obalna straža, uz pomoć naoružanih skupina, pojačala kontrole.

Pročitajte više