Mladiću ispunjavaju sve želje: Dobio jagode, TV i knjige, jutros ga odveli na grob kćeri

HAŠKI optuženik Ratko Mladić jutros je, uz pratnju brojnog osiguranja, posjetio grob svoje kćeri Ane te je potom vraćen u beogradski Specijalni sud.

Zamjenik tužitelja za ratne zločine Bruno Vekarić je rekao da su tužiteljstvo i sud pristali ispuniti ovaj Mladićev zahtjev, a sigurnosne službe su procijenile da ga je najlakše ispuniti danas ujutro, piše B92.

Zamjenik tužitelja Specijalnog suda u Beogradu Bruno Vekarić izjavio je za RTS da je Mladićev posjet groblju dogovoren još u sudnici neki dan. "Zbog sigurnosnih razloga nismo mogli više govoriti. Procijenili smo da prilikom njegovog izlaska iz zgrade suda postoji veliki sigurnosni rizik. Ali sve je izvedeno vrlo profesionalno i vrlo je kratko trajalo", izjavio je Vekarić dodajući da su Mladića osim specijalaca pratili i liječnici. "Pretpostavili smo da bi ga posjet kćerinom grobu mogao uznemiriti pa je s kolonom išlo i vozilo Hitne pomoći. I sad su liječnici kod njega i njegovo zdravstveno stanje je dobro i pod kontrolom", kaže Vekarić.

Dodao je da čekaju žalbu koja bi trebala stići tijekom današnjeg dana. "Nitko neće biti obaviješten o izručenju Haagu jer postoji veliki sigurnosni rizik", dodao je.

Ispunjavaju mu sve želje


Sve što je Mladić do sada tražio - to je i dobio. Počelo je sa zahtjevom da mu se dostave jagode i televizor. Zatim da mu donesu knjige omiljenih ruskih autora Gogolja, Tolstoja i Turgenjeva. Također, specifično je tražio da u njegovu ćeliju dođe predsjednica parlamenta Slavica Đukić Dejanović koja je po struci psihijatar. Želja mu je ispunjena istog dana. "Ovo je isključivo odnos liječnik - pacijent. Kod Mladića sam bila isključivo u funkciji liječnika", kazala je Đukić Dejanović nakon što je napustila zgradu Specijalnog suda.

A danas su ga odveli da vidi i grob svoje kćeri.

Ana se ubila očevim pištoljem

Mladićeva kći Ana je počinila samoubojstvo očevim pištoljem 1994. godine, a haški optuženik je odmah prvog dana nakon uhićenja izrazio želju da posjeti njezin grob. Prije odlaska na groblje, u zgradu Specijalnog suda je ušla kolona policijskih i specijalnih vozila, kao i vozilo Hitne pomoći. Prvo je iz zgrade izašla kolona policijskih terenaca, a nakon njih i bijeli blindirani Land Rover.

Ratko Mladić čeka izručenje Haškom sudu nakon što je beogradski sud u petak utvrdio da su ispunjeni svi uvjeti za njegovo prebacivanje. Mladićev odvjetnik Miloš Šaljić je čekao posljednji trenutak za podnošenje žalbe te ju je jučer poslao poštom. Žalbeno vijeće se sada treba očitovati o žalbi i ako potvrde raniju odluku suda, od izručenja Mladića dijeli samo potpis srpske ministrice pravde.

Pročitajte više