Uzeli poticaj za sadnju konoplje. Umjesto toga posadili skoro 9 tona marihuane

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

ZADARSKA je policija dovršila kriminalističko istraživanje protiv 59-godišnjaka zbog sumnje u pokušaj počinjenja kaznenog djela protiv gospodarstva, a protiv njega je sada podignuta i kaznena prijava. Sumnjiči ga se da je u svibnju 2021. godine podnio zahtjev za državnu potporu veću od 80.000 kuna te naveo netočne podatke o kojima ovisi donošenje odluke o potpori.

Kako navodi policija, muškarac je podnio zahtjev za plaćanje korištenja poljoprivredne površine 15.07 hektara, za koju je lažno prikazao da će na njoj saditi različite poljoprivredne kulture. No, u rujnu je kontrola koju su provele nadležne institucije pokazala da je zemljište koristio suprotno iskazanoj namjeni, izvijestila je policija.

Najveća zapljena u Hrvatskoj

Sumnja se da je 54-godišnjak uz pomoć 35-godišnjaka sačinio neistiniti ugovor o davanju zemljišta na plodouživanje kako bi u postupku donošenja odluke o davanju državne potpore ostvario veći novčani iznos. Temeljem toga su njegovom OPG-u neosnovano isplaćena novčana sredstva u iznosu većem od 68 tisuća kuna po osnovi potpore za 2020. godinu na štetu nadležne agencije, dok su novčana sredstva u iznosu većem od 55 tisuća kuna po osnovi potpore za 2021. godinu prihvaćena i odobrena, ali isplata nije bila izvršena.

Kako otkriva Zadarski.hr, riječ je o slučaju sadnje industrijske konoplje u Smilčiću za koju se kasnije utvrdilo da je zapravo marihuana. Zbog uzgoja čak 8.8 tona marihuane vrijedne 17.7 milijuna eura (7728 stabljika), što je najveća količina zaplijenjene droge u Hrvatskoj, kazneno su prijavljeni Mario Lončar (59), Marinko Crnjak (57) i Ilija Mazzura (45).

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja, protiv osumnjičenog 59-godišnjaka je nadležnom državnom odvjetništvu u Zadru podnesena kaznena prijava zbog sumnje da je počinio kazneno djelo subvencijske prijevare u pokušaju.

Pročitajte više