Uživajte još danas. Od sutra kiša i pad temperatura za 10 stupnjeva

Foto: Ivo Čagalj/Pixsell, DHMZ

ČINI se da je ljetu kraj. Od sutra se očekuje kiša u gotovo cijeloj zemlji te pad temperatura u kopnenom dijelu.

Kiše neće biti tek na jugu Hrvatske, gdje će i dalje biti blizu 30 stupnjeva. No u kopnenom dijelu temperature će pasti oko 10 stupnjeva.

Danas vruće i sunčano

U većini krajeva danas se očekuje sunčano, vrlo toplo, ponegdje i vruće. U gorskim područjima te osobito u Dalmaciji mjestimice oblačnije uz poneki pljusak i grmljavinu, vjerojatnije u unutrašnjosti Dalmacije.

Ujutro na kopnu lokalno magla, uglavnom u kotlinama i uz rijeke. Vjetar slab, poslijepodne do umjeren jugozapadni, u Slavoniji jugoistočni.

Na Jadranu će ujutro uz obalu puhati slaba do umjerena bura, a potom će postupno zapuhati jugo, uz obalu i jugozapadnjak. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 25 i 30 °C.

Sutra kiša i zahlađenje

Sutra se očekuje postupno naoblačenje uz kišu, pljuskove i grmljavinu, najprije u zapadnim krajevima i na sjevernom Jadranu, a do kraja dana i u većem dijelu unutrašnjosti te ponegdje na srednjem Jadranu.

Uglavnom suho uz najviše sunčanog vremena zadržat će se na krajnjem istoku i jugu. U unutrašnjosti će zapuhati umjeren, od sredine dana i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar.

Na Jadranu slabo do umjereno jugo i jugozapadnjak, a u drugom dijelu dana na sjevernom Jadranu će zapuhati jaka i olujna bura koja će se navečer i u noći proširiti i na veći dio Jadrana.

Najniža jutarnja temperatura između 12 i 17, na Jadranu od 18 do 23. Najviša dnevna od 19 do 23, na istoku do 25, a na Jadranu između 23 i 28 °C.

Na zagrebačkom području bit će skoro 10 stupnjeva manje nego danas.

U nedjelju bez oborina, ali još veće zahlađenje

U nedjelju se očekuje djelomice sunčano i uglavnom suho. Vjetar će oslabjeti. U ponedjeljak novo jače naoblačenje s kišom, pljuskovima i grmljavinom, najprije na zapadu, a zatim i drugdje.

Jugozapadnjak i jugo u drugom dijelu dana okrenut će na sjeverni vjetar, a na sjevernom Jadranu zapuhat će jaka i olujna bura. Prema večeri osjetno hladnije.

Uključio se i Meteoalarm

Za sutra je za cijelu zemlju na snazi upozorenje Meteoalarma. Za Istru, Kvarner i sjeverni dio Dalmacije na snazi je narančasti meteoalarm zbog jakog i olujnog vjetra, dok je drugi dio zemlje pod žutim upozorenjem. Jedino za krajnji jug nema nikakvog upozorenja.

Na području koje je pod žutim upozorenjem uglavnom se očekuju jak vjetar i pljuskovi s grmljavinom.

Prognoza za danas po regijama

Istočna Hrvatska
Pretežno sunčano, vrlo toplo i vruće. Ujutro mjestimice magla, uglavnom u riječnim dolinama. Vjetar slab. Najniža jutarnja temperatura između 11 i 15, a najviša dnevna oko 30 °C.

Središnja Hrvatska
Pretežno sunčano i vrlo toplo. Ujutro mjestimice moguća magla. Vjetar slab. Najniža jutarnja temperatura između 12 i 16, a najviša dnevna uglavnom oko 29 °C.

Gorski kotar i Lika
Većinom sunčano i vrlo toplo. Ujutro mjestimice magla, a poslijepodne je moguć poneki pljusak, uglavnom u Lici. Vjetar slab. Najniža jutarnja temperatura između 11 i 14, a najviša dnevna uglavnom od 26 do 28 °C.

Sjeverni Jadran
Pretežno sunčano i vrlo toplo. Ujutro uz obalu slaba do umjerena bura, danju sjeverozapadnjak i jugozapadnjak, a navečer će zapuhati jugo. Najniža jutarnja temperatura od 18 do 22, a najviša dnevna uglavnom između 27 i 30 °C.

Dalmacija
Većinom sunčano, vrlo toplo, ponegdje i vruće. Poslijepodne je moguć poneki pljusak, uglavnom u unutrašnjosti Dalmacije. Ujutro uz obalu slaba bura, danju do umjeren sjeverozapadnjak i jugozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura od 20 do 23 °C. Najviša dnevna uglavnom između 27 i 30 °C.

Pročitajte više