SNIMKA IZ BUKUREŠTA Pogledajte kako stotine tisuća Rumunja slavi pobjedu nad korupcijom

Screenshot: Facebook/Tananana

RUMUNJSKA socijaldemokratska vlada premijera Sorina Grindeanua je jučer , nakon masovnih prosvjeda koji su se ovog tjedna održavali diljem zemlje, povukla uredbu kojom su dekriminalizirane neke koruptivne radnje.

Kako bi proslavili ovu pobjedu, Rumunji su i sinoć izašli na ulice. Slavlje na ulicama Bukurešta trajalo je satima, a Index je uspio stupiti u kontakt s jednom Rumunjkom (podaci poznati redakciji) koja se nalazi na skupu.


Za Index je kazala kako je atmosfera bila veoma pozitivna.

U Rumunjskoj na ulicama 500.000 ljudi

"Atmosfera je nevjerojatna, svi uzvikuju iste slogane, nitko nije vođa prosvjeda. Svi smo jednaki. Jedna od dvije osobe nosi zastavu, zviždaljku ili transparent - skoro svi na neki način pokušavaju iskazati svoje stavove. Nevjerojatno je!", rekla nam je.

Prema procjenama s terena, u Rumunjskoj je večeras na ulice izašlo oko 500.000 ljudi, od čega 300.000 u Bukureštu.

> INDEX USRED SKUPA U RUMUNJSKOJ "Atmosfera je fantastična, svi slave"

> POBJEDA GRAĐANA Rumunjska vlada povukla zakon koji je štitio korumpirane političare

Live stream događaja možete pratiti u nastavku.




Povlačenje sporne uredbe

Podsjetimo, kapitulaciju rumunjske vlade pred zahtjevima građana danas je objavio rumunjski ministar zdravstva Florian Bodog.

"Usvojeno je povlačenje uredbe", objavio je Bodog, a potvrdili izvori bliski premijeru Sorinu Grindeanuu, prenosi afp.  Grindeanu je u subotu najavio da će u nedjelju povući tu uredbu koja daje veće slobode korumpiranim dužnosnicima, piše Reuters, kako je zahtijevao predsjednik Klaus Iohannis, navodeći kako ne želi dijeliti Rumunjsku.

Vladajuća Socijaldemokratska stranka (PSD), koja je na vlasti od 4. siječnja, kontroverznu je mjeru donijela prije pet dana, a na snagu bi stupila krajem idućeg tjedna.

Kritičari kažu kako bi mjera bila najveći uzmak od reforma otkako je Rumunjska pristupila Europskoj uniji 2007., a prema uredbi bi korumpirani dužnosnici mogli završiti u zatvoru samo ako se radi o svotama preko 200 tisuća leja (47,500 dolara) što bi zaštitilo stotine dužnosnika.

Pročitajte više