VIDEO Prijetnje, dojava o bombi, razbijeno staklo: Specijalci izbacili ekstremiste iz splitskog HNK

Foto i video: Index, Ivo Cagalj/PIXSELL

UNATOČ prosvjedu ekstremnih vjernika i desničara, koje je policija morala izbacivati iz HNK-a, Frljićeva predstava ipak je izvedena u Splitu.

Naime, danas je već u 17 sati pred splitskim HNK-om krenuo prvi prosvjed protiv predstave Olivera Frljića "Naše nasilje i vaše nasilje".

>> Pred splitskim HNK pale su sve maske, progovorila je čista mržnja


>> VIDEO Dernek ekstremnih katolika pred kazalištem: "Frljić vodi specijalni rat protiv Hrvatske"

Prosvjed je trajao oko sat vremena, a organizatori i govornici iskoristili su to vrijeme kako bi se obrušili na Frljića i Ministarstvo kulture. No, to nije bio kraj prosvjeda vezanih uz Frljićevu predstavu. Tako su se članovi HSP-a oko 18 sati postrojili ispred teatra te se činilo da misle fizički ljudima spriječiti ulazak i gledanje predstave.

Ipak, oko 19 sati nekoliko HSP-ovaca je za Index kazalo kako HSP neće blokirati ulaz u kazalište, već da su HSP-ovci kupili karte za predstavu i da je idu gledati kako bi se sami uvjerili o čemu je riječ u istoj. Pred kazalištem se oko 19:20 sati pojavila specijalna policija te je došlo do verbalnog okršaja između policije i prosvjednika protiv Frljićeve predstave. Prosvjednici su policiji dobacivali: "Jeste vi Hrvati, ha?", "Jel tebe ovo ne vrijeđa?"

HSP-ovci izbačeni iz kazališta, dojava o bombi

Nekoliko HSP-ovaca je kupilo karte i ušlo u kazalište te je u 20 sati počelo pjevati i dobacivati u kazalištu, s ciljem prekidanja Frljićeve predstave.

Policija je oko 20.20 sati počela izbacivati glasne HSP-ove bukače iz kazališta, kako bi omogućila početak predstave.

Indexu je oko 20.50 sati potvrđeno kako je policija dobila dojavu o bombi u splitskom HNK-u te je izvršena pretraga prostora. Po završetku iste predstava je započela, s 30-ak minuta zakašnjenja. Oko 21.20 sati prosvjednici su se počeli razilaziti, a pola sata kasnije završila je i predstava.

Gledatelji su dobrim dijelom pozitivno reagirali na predstavu, a oni koji su ju pogledali slažu se da je nasilni prosvjed uoči nje bio potpuno nepotreban i ružan.

Pogledajte snimke s prosvjeda:


 

Tijek događaja:

21:50 Gledatelji su nakon odgledane predstave izašli iz kazališta, a prosvjednici su se gotovo potpuno razišli. Policija je uklonila barikade.

21:25
Netko je na ulaznoj strani kazališta bacio kamen umotan u papir na izlog te se rabilo staklo. Na podu se uz komadiće stakla nalazi i razbijeno jaje. Policija ne želi komentirati navedeno.

21:20 Predstava "Naše nasilje i vaše nasilje" Olivera Frljića, koja je trebala početi večeras u splitskom HNK-u u 20 sati, počela je s 32 minute zakašnjenja, pošto je policija iz gledališta udaljila desetak ljudi, koji su držali transparente i pjevali, javlja Hina.

21:13 Prosvjednici se polako razilaze. Dio njih došao je pozdraviti "svoje suborce koji su izbačeni iz kazališta". Ostalo je 50-ak prosvjednika koji stoje na stražnjem izlazu iz kazališta.


21:00 Indexu je potvrđeno kako je policija dobila dojavu o bombi u splitskom HNK-u. U tijeku je pretraga prostora.

20:48 Policijski psi se nalaze u kazalištu i pretražuju prostor, javlja Indexov reporter. Na naše pitanje o tome jesu li dobili dojavu o bombi, policajci su nam rekli kako samo rade svoj posao.

20:37 Policija je izbacila većinu HSP-ovaca iz splitskog HNK-a. Oni pred teatrom negoduju. Žale se da im nije vraćen novac koji su platili za ulaznice.

20:33 Veći dio glasnih prosvjednika izbačen je iz kazališta.

20:22 Specijalci su počeli izbacivati glasne HSP-ovce iz kazališta, kako bi omogućili početak predstave.

20:10 HSP-ovci najavljuju kako "nitko neće gledati predstavu".

20:00 Nekoliko HSP-ovaca je kupilo karte i ušlo u kazalište.

19:55 Građani ulaze na predstavu, prosvjednici im dobacuju: "Četnička kurvetino!", "Cigani - govna, govna jugoslavenska!", "Odlazite iz hrvatskog Splita!", "Kurvo crvena", "Udbaško čeljade", "Jebem vam majku četničku".

19:50 Na predstavu je stigao i Dragan Markovina.

"Ovdje se događa pokušaj fašističkog linča", kratko je kazao pri ulasku u kazalište.

19:44 Jedna od starijih prosvjednica otvoreno poziva na nasilje.

"Ne može ovo bez metaka završiti, zamotat će ga", vikala je prema policajcima.

19:34 Građanima koji ulaze na predstavu dobacuje se: "Gdje ćeš, vještice?", "Sotono!", "Cigani!"

19:28 Pred kazalištem se pojavila specijalna policija te je došlo do verbalnog okršaja između policije i prosvjednika protiv Frljićeve predstave.

Prosvjednici su policiji dobacivali: "Jeste vi Hrvati, ha?", "Jel tebe ovo ne vrijeđa?"

19:25 Jedan prosvjednik pjeva: "Hoćemo Zlatka za ministra!"

19:10 Nekolicina HSP-ovaca za Index je kazala kako HSP neće blokirati ulaz u kazalište, već da su HSP-ovci kupili karte za predstavu i da je idu gledati kako bi se sami uvjerili o čemu je riječ u istoj.

19:00 Skupina od nekoliko prosvjednika praktički je opkolila SDP-ovog Bauka te ga provocira i vrijeđa.

"Zašto je 'Za dom spremni!' loše? Jesi li Za dom spreman?", "Smrade", "On je za svoj džep spreman", "Jugoslavenski smrade", samo su neke od doskočica koje su mu uputili.

18:52 "Oni koji su se okupili, oni su protiv, vidjet ćemo koliko i kako će poštivati institucije hrvatske države, odnosno policiju, ukoliko dođe do reagiranja", kazao je SDP-ov Arsen Bauk za Index.

18:36 HSP-ovci su se malo pomaknuli s ulaza u kazalište te je u tijeku njihov organizacijski skup. Za 19 sati najavljuju prosvjednu akciju.

18:30 Policija se nalazi u blizini HSP-ovaca te nadzire situaciju.

18:15 Kako javljaju Indexovi reporteri s terena, članovi HSP-a su se postrojili ispred teatra te se čini da misle fizički ljudima spriječiti ulazak i gledanje predstave.

Pročitajte više