UŽIVO IZ SRBIJE Pratite završni skup Belog Preletačevića

Foto: Index

U MLADENOVCU, općini pored Beograda, uskoro će početi završni predizborni skup Belog Preletačevića.



Beli Preletačević, fiktivni lik stvoren po uzoru na tipičnog balkanskog korumpiranog političara, kojeg je kao parodiju osmislio 25-godišnji student komunikologije Luka Maksimović, najzanimljiviji je fenomen predsjedničkih izbora koji će se u Srbiji održati 2. travnja.

>> Tko je Beli Preletačević, "antipolitičar" koji osvaja Srbiju?

Šala i ismijavanje političkih elita


Sve je počelo kao šala i ismijavanje diskreditiranih političkih elita prošle godine na lokalnim izborima u beogradskoj općini Mladenovcu. Maksimović je tada zaokupio pažnju javnosti osvojivši 20 posto glasova, zahvaljujući neobičnoj kampanji u kojoj je kao Beli Preletačević, političar u “belom odelu” s velikim zlatnim satom, u konjskoj zapregi krstario gradom i obećavao poslove i novac svima koji glasaju za njega.

Maksimović je kroz izmišljeni lik pokvarenog političara Belog Preletačevića, čije prezime aludira na spremnost za prelazak iz stranke u stranku zbog osobne koristi, vještim korištenjem YouTubea i društvenih mreža uspio na izbore izvući nezanemarivi dio apatične populacije koja je odavno digla ruke od glasanja za stare i svima dobro poznate političare.

>> INTERVJU Srpski fenomen Beli Preletačević za Index: Mi nismo kao Most i Živi zid


Iako je, ako je suditi prema predizbornim anketama, teško za očekivati da će bilo tko spriječiti Aleksandra Vučića u namjeri da postane novi predsjednik Srbije, Beli Preletačević ne stoji loše u anketama i mogao bi pomoći rasipanju glasova u dovoljnoj mjeri da, ako ništa drugo, Vučić ne uspije osvojiti 50% glasova u prvom krugu i bude prisiljen ići u drugi krug izbora.

Pročitajte više