HDZ-ovci saslušali Kosoricu pa se razbježali iz "džamije"

U STOŽERU HDZ-a izborna noć prošla je u čemernom raspoloženju. Već oko 12:30 sati "džamija" se ispraznila, nisu HDZ-ovci imali što slaviti. Nakon što je Jadranka Kosor završila sa svojim govorom, simpatizeri HDZ-a počeli su napuštati stožer.

Poraz HDZ-a prvi su priznali Darko Milinović i Božidar Kalmeta, a kasnije je to učinila i sama Kosorica, koja pobjedniku izbora nije čestitala. Prema dosadašnjim rezultatima, HDZ ipak nije zabilježio najgori rezultat u svojoj povijesti, što su neki očekivali. U idućem sazivu na parlamenta HDZ će, prema do sada obrađenim podacima, imati 48 mandata. Kukuriku koalicija će, čini se, imati apsolutnu većinu.

> Iz stožera Kukuriku koalicije

> Rezultati izbora: HDZ je gotov!

Prve rezultate izbora komentirajte zajedno s Indexom na našem forumu i Indexovoj Facebook stranici.

Kronologija događaja:

12:37 - Odmah nakon što je završen Kosoričin govor, HDZ-ov stožer se ispraznio. Ostali su još samo novinari, koji također polako napuštaju "džamiju".

23:29 - "Ovo je prvi put da su u Sabor ušli brat i sestra. To je velik uspjeh. Ali nisam sretan zbog HDZ-a jer nisu postigli dobar rezultat. Mi smo se dogovorili s HDZ-om, mi smo u Saboru oporba", poručio je Kerum.

23:27 - Kosoričin ulazak HDZ-ovci u "džamiji" pozdravili su pljeskom. Pjevalo se "Viva Croatia", "Zovi, samo zovi"i "Kome bi šumilo more moje sinje". Nastala je potpuna euforija. Kosor se odmah popela na galeriju, očekuje se njeno obraćanje. To će biti i njeno jedino obraćanje javnosti za večeras.

22:49 - Božidar Kalmeta u razgovoru za Index kazao je da je siguran da će Jadranka Kosor ostati na čelu stranke. Kazao je da je HDZ počeo borbu protiv korupcije, što je dobro za čitavu Hrvatsku.

Upitan o atmosferi među HDZ-ovcima, Kalmeta odgovara: "Slušajte, naravno da bi svi mi više voljeli da smo pobijedili".

22:46 - Svi HDZ-ovci su se iz stožera povukli u središnjicu, koja se također nalazi na Trgu žrtava fašizma. Tamo se nalazi i Jadranka Kosor. Predsjednica stranke će se novinarima obratiti tek nakon ponoći.

22:16 - Kalmeta je za HTV izjavio da HDZ očekuje kako će u budućem parlamentu imati 50 mandata. Kalmeta se posebno pohvalio rezultatima u devetoj izbornoj jedinici, a najavio je i da će u mnogim izbornim jedinicama biti još iznenađenja.

"Mi smo učinili sve što smo mogli. Dvije godine smo živjeli u najtežoj krizi u zadnjih 80 godina. Neki naši potezi su se pokazali dobri, ali bili smo bombardirani sa svih strana, posebno od medija. S obzirom na sve to, ostvarili smo dobar rezultat", kazao je Kalmeta.

Na pitanje u čemu je pogriješio kao ministar, Kalmeta odgovara: "Trebao sam b iti malo otvoreniji prema medijima. Mislim da nismo ništa strašno pogriješili. Uveli smo krizni porez, ali da nije bilo tog poteza, situacija bi bila mnogo gora".

22:14 - HDZ-ov stožer ranijih godina posjećivali su ljudi iz estrade i sporta. Poznatih "faca" ove godine nema. Čini se da nitko ne želi biti viđen u društvu HDZ-ovaca.

21:58 - HDZ je izgubio izbore i ide u oporbu, priznao je potpredsjednik stranke Darko Milinović. "Konačni rezultati će pokazati da HDZ nećete vidjeti na koljenima", kazao je Milinović, ali na pitanje vidi li već HDZ u oporbi odgovorio je: "Naravno".

Milinović je rekao da će se u HDZ-u nakon izbora održati unutarstranački izbori, ali nije želio reći hoće li se na njima kandidirati.

21:55 - Božidar Kalmeta je također poručio da treba pričekati konačne rezultate. "Već sada se povećao onaj broj mandata koji se predviđao u sedam sati, a to će još rasti", kaže Kalmeta.

21:46 - "Ja i dalje mislim da će HDZ na kraju imati više mandata nego što rezultati sada pokazuju", kazao je za RTL Domagoj Milošević. Na pitanje je li koalicija s Kerumom bila pogreška, s obzirom da nije puno donijela HDZ-u, Milošević odgovara: "Ne može se tako gledati na tu situaciju. Mislim da ćemo u devetoj i desetoj jedinici ostvariti veliki rezultat".

21:44 - "Rezultati u devetoj i desetoj izbornoj jedinici po meni su mogli biti bolji. Očekivao sam bolje rezultate. Za moju stranku ovo je ipak veliki rezultat", poručio je Kerum.

Splitski gradonačelnik dodaje da nije zadovoljan rezultatima koje je HDZ ostvario na nacionalnoj razini. "Nije mi zadovoljstvo što ću ući u Sabor, jer nisam zadovoljan ukupnim rezultatom HDZ-", rekao je Kerum za RTL.

"U Sabor je ušlo puno novih stranaka i lica, a mnogi stari nisu ušli u Sabor. najveće iznenađenje mi je don Grubišić i napravio je strašan rezultat. Treba mu čestitati", zaključio je Kerum.

21:30 - Građani na Trgu žrtava fašizma pale svijeće za "pokojni" HDZ. Građani koji su došli zapaliti svijeće za HDZ bili su obučeni u crne majice s bijelim natpismo: "Jebo HDZ".

21:28 - Gordan Jandroković tvrdi da je raspoloženje među HDZ-ovcima dobro, ali mi to ne možemo vidjeti jer su oni svi sakriveni. "HDZ je će ostati jedinstven i boriti se do kraja", kazao je Jandroković.

Darko Milinović došao se pozdraviti sa stranačkim kolegama i izgledao najraspoloženiji među njima. HDZ-ovci su dosta rezervirani po pitanju davanja izjava; obavljaju svoju dužnost pred televizijama, a za ostale izjave uglavnom imaju negativan odgovor.

Mladež HDZ-a zadužena je da u stožeru simulira dobro raspoloženje kada se u prijenos iz "džamije" uključuju nacionalne televizije.

21:16 - "Tijekom večeri rezultati HDZ-a bit će još bolji", smatra Davor Božinović, te dodaje da je izbore odlučila činjenica da je HDZ u kampanju ušao u najgorim mogućim uvjetima. "Pokazali smo da smo dovoljno jaki i čvrsti da sve to izdržimo na nogama. I na ovim izborima ćemo pokazati da smo još uvijek najjača stranka u Hrvatskoj", kazao je Božinović.

20:58 - "Izbori su gotovi. Volju naroda treba poštivati", bio je prvi komentar Željka Keruma na rezultate izlaznih anketa u razgovoru za HTV. Kerum dodaje da je siguran u pobjedu HDZ-a u devetoj i desetoj izbornoj jedinic.

"Žao mi je što naši koalicijski partneri, HDZ, nisu pobijedili u Hrvatskoj. Ostajemo u koaliciji i nakon izbora", poručio je Kerum, te dodao da je njegov HGS mlada stranka i da je "napravio rezultat kojeg još nitko u Hrvatskoj nije napravio". "Na prvim parlamentarnim izborima imamo dva zastupnika, a možda i trećeg", kaže Kerum.

20:40 - U stožer je stigao i Petar Selem. "Još je malo rano za komentirati rezultate. Obrisi se mogu predvidjeti i pretpostaviti, ali sačekajmo prve službene rezultate. Nadam se da će konačni rezultat biti malo bolji", kazao je Selem.

U stožer su stigli i Miroslav Tuđman i Radovan Fuchs.

20:37 - "HDZ je sasvim sigurno ušao u kampanju u najtežim uvjetima. Dio medija vodio je huškačku kampanju protiv HDZ-a. Glavne teme nisu došle u prvi plan", poručuje Davor Stier.

Stier tvrdi da je HDZ pokušao komunicirati s građanima u svojoj kampanji. "Željeli smo se prikazati kao jaka stranka koja će braniti nacionalne interese", kaže Stier.

20:32 - Pojavio se u stožeru HDZ-a i Ivan Jarnjak, koji je prošao kraj novinara i samo kratko dobacio: "Nikad nam nisu ankete donijele pobjedu, nego birači". Vrlo je indikativno da su za opširnije razgovore s novinarima u HDZ-ovom stožeru raspoloženi tek Tomac i Škare Ožbolt.

20:25 - Vodeći HDZ-ovci se u svom stožeru uglavnom skrivaju od novinara, kako bi što manje informacija o vjerojatno tmurnoj atmosferi izašlo u javnost. 

20:21 - Vesna Škare Ožbolt se čula s HDZ-ovcima nakon prvih rezultata i svi su uvjereni da će rezultat biti bolji. Na naše pitanje ima li Kosorica šanse da preživi na čelu stranke, Škare Ožbolt odgovara: "Na Jadranki Kosor ionako nije odgovornost za ovako loš rezultat, već na Ivi Sanaderu i njegovoj vladavini otprije dvije godine.

Tomislav Karamarko samo je prošao kraj novinara, nije bio raspoložen za komentare. Martina Dalić također je poručila da pričekamo službene rezultate. Na naše pitanje što će se dogoditi s HDZ-om ako rezultat bude ovakav ili gori. "Nema šanse da se HDZ raspadne, to je velika i jaka stranka i preživjet će sve što je čeka", kaže Dalić.

19:53 - HDZ-ovce je došao podržati Zdravko Tomac, koji je u stožeru Kosoričine stranke razgovarao s novinarima.

Na pitanje kako komentira rezultate anketa, Tomac kaže da će razlika biti manje. Očekuje da će HDZ u Saboru imati 45 mandata. "S obzirom na sve što se događalo, HDZ je ostao na nogama. Ja sam ih podržao jer su u dvije godine popravili sve ono što se moglo popraviti. A to je borba protiv korupcije i druga velika Sanaderova pogreška, detuđmanizacija. HDZ se vratio Tuđmanovim korijenima", kaže Tomac, te dodaje da mu je drago što je HDZ shvatio da treba surađivati s onim Srbima koji su se borili na našoj strani, a ne s onima koji su se borili protiv nas.

"Iznenađen sam što Jurčić, HSLS i HSP nisu osvojili niti jedan mandat. Ovo je poruka desnici da su se trebali udružiti. Oni su jedni druge rezali na komade, zbog čega je desnica skoro nestala, kaže Tomac. 

19:48 - "Vi znate da HDZ nije nikad pobijedio u anketama, ali zato pobjeđujemo na izborima. Pričekajmo kraj večeri i DIP. Sigurno ćemo imati značajno veći broj nego su to rezultati po anketama. U našim anketama imamo mnogo viši rezultat. Zahvaljujem svima koji su glasali za HDZ i siguran sam da ćemo pobijediti u još značajnom broju izbornih jedinica", kaže Branko Bačić.

19:43 - Atmosfera u HDZ-ovom stožeru i više je nego očajna. U donjem dijelu džamije, gdje su smješteni novinari i organizacijsko osoblje, uopće nema nikakve hrane. Organiziran je tek šank, na kojem radi jedan konobar.

19:31 - Iako rezultati za njih nisu pozitivni, HDZ-ovci su ih popratili aplauzom. Davor Stier, jedan od Kosoričinih najbližih suradnika, kazao je da ankete nikad nisu bile precizne, posebno kada se radi o HDZ-u.

"Medijska scena bila je negativno intonirana prema HDZ-u, ali to je bilo najgore za građane. Uvjeren sam u solidan rezultat, mislim da ćemo imati najveći klub. Mislim da ćemo kao stranka imati najviše zastupnika", kazao je Stier, te posebno napomenuo da rezultati u devetoj i desetoj izbornoj jedinici pokazuju da je HDZ i dalje vrlo jaka stranka.

"Rezultati pokazuju da građani žele da HDZ artikulira glas velikog dijela građana. Pričekajmo da DIP da konačne rezultate", kazao je Stier, te izrazio zadovoljstvo što već i ankete pokazuju da su mu građani dali povjerenje i da će postati saborski zastupnik.

19:17 - "HDZ je u proteklih sedam izbora pet puta pobijedio, a samo jednom izgubio", bila je prva reakcija Vladimira Šeksa nakon objave izlaznih anketa. Šeks kaže da ne vjeruje u rezultat koji prognoziraju ankete.

"I prije četiri godine je SDP već pio šampanjac i slavio pobjedu, ali se pokazalo da nije tako. Pričekajmo konačne rezultate. Ne polazim od toga da su ankete vjerodostojne", kazao je Šeks, dodavši da će se "HDZ znati nositi i s ovakvim izbornim rezultatom" ukoliko ga pokažu i službene brojke.

Na pitanje je li HDZ negdje strateški pogriješio, Šeks odgovara da je sve što je bilo pozitivno za HDZ u medijima potpuno zamračilo. Kao uspjeh HDZ-a istaknuo je borbu protiv korupcije i završavanje pregovora s EU. "U strateškom pogledu HDZ nije nigdje pogriješio", kaže Šeks.

19:11 - Glavni tajnik HDZ-a Branko Bačić smatra da će konačni rezultat biti znatno bolji, te podsjeća: "I prije četiri godine izlazne ankete pokazale su se nevjerodostojnima. HDZ je dobio puno više mandata nego što su ankete predviđale".

Bačić kaže da u zadnjih godinu dana, a posebno u zadnjih šest mjeseci, HDZ djelovao u teškim okolnostima: "Bili smo izloženi medijskim napadima bez mogućnosti da ih demantiramo".

19:02 - Izlazne ankete predviđaju uvjerljivu pobjedu Kukuriku koalicija. Prema anketi Ipsos Pulsa koju je objavio HTV, HDZ će imati 40 mjesta u Saboru, a Kukuriku koalicija 83 mjesta. HDZ je pobijedio samo u devetoj izbornoj jedinici, sugeriraju izborne ankete.

18:57 - HDZ-ovci su počeli pristizati u izborni stožer. Za sada su pristigli Milošević, Šeks i Bačić.

18:38 - Članovi HDZ-a smjestili su se na gornjem katu "džamije", u galeriji, te se tako sasvim separirali od novinara u stožeru. Tek će se povremeno spuštati u prizemlje, gdje se nalaze pripadnici medija, kako bi davali izjave. Mladen Pavić kaže da očekuje dolazak Jadranke Kosor oko 21 sat. Javnosti bi se trebali obratiti Vladimir Šeks, Davor Stier, Branko Bačić, Đuro Popijač, Domagoj Milošević i sama Kosorica.

18:34 - Rezultati izlaznih anketa očekuju se u 19 sati.

18:27 - HDZ-ov stožer i dalje je poluprazan. U "džamiji" su uglavnom pripadnici osiguranja i novinari.

Pročitajte više