VIDEO Plenković o problemima sa Slovenijom: "Arbitraža ne vrijedi, nema popuštanja, mi smo za dijalog"

Screenshot: Index

PREMIJER Andrej Plenković danas se sastao s predstavnicima oporbenih parlamentarnih stranaka te od njih zatražio podršku za bilateralno rješavanje graničnog prijepora sa Slovenijom.

"Cilj sastanka je predstaviti širi kontekst naših odnosa sa Slovenijom, pristupiti rješavanju otvorenog graničnog pitanja na način da je to pitanje bilateralnih razgovora", kazao je Plenković u četvrtak na početku sjednice vlade.

"Želimo u dijalogu sa slovenskom stranom u duhu dobrosusjedstva pronaći rješenja koja će biti na tragu izrazito mudre, stabilne, pouzdane politike koju smo vodili proteklih mjeseci", dodao je premijer.

Nakon sastanka obratio se medijima.

Rekao je da sve stranke slažu da je arbitraža kompromitirana, ali da sa Slovenijom treba nastaviti pregovarati.

"U nacionalnom interesu je da u pitanjima koja su najvažnija, tu je potrebno da stranke koje su u oporbi moraju sudjelovati", rekao je Plenković.

"Sa Slovenijom imamo nekoliko otvorenih pitanja, ali to nam je prijateljska zemlja. Oni su nam partneri i saveznici, s njima kroz povijest nismo imali problematičnih naslijeđa. Nastojimo u tom duhu kreirati konstruktivnu atmosferu gdje ćemo izbjeći dizanje tonova. Konkretni primjeri da vodimo smiren dijalog su potvrđeni posljednjih mjeseci", rekao je Plenković podsjetivši kako je dogovoreno da se granične kontrole promijene sa sustavnih na povremene čime su izbjegnute gužve na granicama pred sezonu.

"Ono što slijedi, a to je Cerarov posjet, je prigoda da na stol stavimo niz otvorenih pitanja, da ih raspravimo, razmotrimo, Hrvatska želi razgovorima urediti pitanje granice sa Slovenijom. Isto tako želimo napredak drugih pitanja, tako radimo i pripremamo se za posjet kolege Cerara koji će, vjerujem, biti potvrđen za dva tjedna kad obojica budemo u New Yorku na skupštini UN-a", rekao je Plenković dodavši da je zadovoljan kako se većina stranaka u Hrvatskoj slaže oko odnosa prema Sloveniji.

"Hrvatska želi, temeljem bilateralnih razgovora, doći do rješenja kojim bismo utvrdili granicu na moru i kopnu", dodao je Plenković na novinarsko pitanje što će se dalje događati. Dodao je da će jedna od tema razgovora s Cerarom biti ribarenje u Savudrijskoj vali.

"Mi ćemo pričati o otvorenom pitanju granice koje postoji između Hrvatske i Slovenije, i na kopnu i na moru", odgovorio je Plenković slovenskoj novinarki koja ga je pitala hoće li pričati o arbitraži.

Naime, slovenski ministar Karl Erjavec tvrdi da su konzultacije u Hrvatskoj zapravo popuštanje jer Sloveniju zapravo zanima samo implementacija arbitražne odluke, a ne novi pregovori.

"To je jedan odgovoran potez, a ne popuštanje", rekao je Plenković o konzultacijama. "Nikakvo popuštanje ne dolazi u obzir nego jedna zrela, odgovorna i informativna priprema daljnjeg dijaloga sa Slovenijom", rekao je Plenković.

"Ono što je bitno, danas smo se dogovorili oko pristupa ovim pregovorima. Hrvatska pozicija je jasna, ostaje odluka sabora iz srpnja 2015. godine", rekao je Plenković dodavši da nije realno da na prvom ovakvom sastanku razgovaraju o detaljima.

"Mi smo za to da na stol stavimo sva otvorena pitanja. Ne pretendiramo da ćemo preko noći zatvoriti sve što se nakupljalo 25 godina. Međutim, imamo dobru volju da sve teme raspravimo", zaključio je Plenković.

Pročitajte više