Vlada dala podršku plagijatoru Barišiću

Foto: FaH

U 10 SATI u Banskim dvorima započela je sjednica vlade. Na samom početku sjednice ministrima se obratio premijer Plenković, te rekao par rečenica o svom nedavnom posjetu Izraelu.

"Posebno mi je drago da smo posjetili i muzej holokausta, najvećeg genocida u povijesti čovječanstva. Izražavam našu sućut obiteljima žrtavva i naglavašam našu trajnu predanu zadaću da se takvi zločini više nikad ne dogode. Treba nam društvo tolerancije, moramo se boriti protiv antisemitizma", rekao je Plenković na početku sjednice.

Premijer je, komentirajući prvih 100 dana vlade, ustvrdio kako to nije bio nikakav "medeni mjesec", pa dodao kako su vrlo intenzivno radili u prva tri mjeseca od formiranja vlade. "Očekujem od vas još veći angažman u razdoblju koje je pred vama", rekao je Plenković svojim ministrima:

Usvojena strategija upravljanja javnim dugom


Potom je riječ predao ministru financija Mariću, koji predstavlja novu strategiju vlade za upravljanje javnim dugom.

"Javni dug smo identificirali kao jedan od ključnih rizika i kao takav zauzima visoko mjesto na listi naših prioriteta. U samom programu Vlade zacrtali smo cilj da ćemo smanjiti udio za 10 posto", rekao je Marić.

"Prvi puta smo u našoj recentnoj prošlosti zabilježili smanjivanje javnog duga. Za 2018. godinu javni dug planiran na 78,6 posto BDP-a, a 2019. godine 75,3 posto", rekao je Marić, nakon čijeg izlaganja je dotična strategija i usvojena na vladi.

Podrška plagijatoru Barišiću

Vlada je danas, kao što se i očekivalo, prihvatila očitovanje kojim se Saboru predlaže da odbije donijeti odluku o iskazivanju povjerenja ministru znanosti i obrazovanja Pavi Barišiću, koje je zatražilo 45 saborskih zastupnika.

"Temeljito smo proučili dostavljeni prijedlog, te u očitovanju iznosimo argumente i činjenice koje, po našem mišljenju, odbacuju sve prijedloge koji su neosnovani i neutemeljeni, te predlažemo Saboru da odbije donijeti odluku o iskazivanju povjerenja. O tome će biti i rasprave u Saboru, pa ćemo detaljno obrazložiti argumente", rekao je Plenković prije nego što je na glasanje dao prijedlog o takvom očitovanju, koji je usvojen jednoglasno.

Podsjetimo, prijedlog je u saborsku proceduru prošlog četvrtka uputilo 45 zastupnika SDP-a, HNS-a i HSU-a, a nakon što je krajem prošle godine Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju ocijenio kako je prijava četvorice znanstvenika protiv ministra Barišića za plagiranje više dijelova tuđih članaka, knjiga i internetskih izvora djelomično opravdana.

Premijer Plenković je, pak, u nekoliko navrata u javnosti govorio da ministar Barišiću uživa njegovo povjerenje te da je cijeli slučaj - prenapuhan.

Pročitajte više