UŽIVO Sabor potvrdio Horvata i Tolušića, Maras zatražio stanku zbog Indexove objave

Patrik Macek/PIXSELL

HRVATSKI sabor je potvrdio novog potpredsjednika Vlade i novog ministra gospodarstva Tomislava Tolušića i Darka Horvata, a uoči samog glasovanja više oporbenih saborskih klubova tražila stanke u kojim je, između ostalog, čelnik HSS-a Krešo Beljak zatražio sigurnosnu provjeru budućeg ministra gospodarstva Darka Horvata.

Horvat i Tolušić potvrđeni su sa 77 glasova.

Beljak tražio stanku zbog pucnjave u Utrinama

"Tražim stanku kako bi se učinila sigurnosna provjera budućeg ministra Horvata koji je jučer, prekjučer javno izjavljivao da ima oružje kada su ga novinari pitali o tome kako ga opozicija napada. Tražim da se svi skupa povučemo kako bi svi zastupnici a posebno Horvat prošli kroz detektor metala da se ne bi dogodilo ono što se događa u Novom Zagrebu", kazao je Beljak.

U Utrinama su naime građani javili policiji da su se čuli rafali iz stana u jednoj zgradi.

"Svi bi trebali na detektor metala, tko zna kakvi bi bili rezultati", uzvratio mu je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Nadovezao se Stjepan Čuraj (HNS) koji je zatražio stanku da se odmore od svega što su dosad čuli.

Maras tražio stanku zbog Indexovih mailova

Gordan Maras zatražio je stanku netom prije nego se trebalo glasati o novom ministru i novom potpredsjedniku vlade. Nakon njega je i Sinčić zatražio stanku.

"Tražim stanku da se konzultiramo oko neviđene situacije u Hrvatskoja! Onogo što bi u svakoj normalnoj zemlji bio povodo za odlazak vlade i ostavku premijera. Vi se ponašate kao da je to sve normalno! Imamo nove informacije o umiješanosti vlade i premijera u Aferu Borg ali vi se ponašate kao da se nitša ne događa", rekao je Maras.

"Umjesto da je Plenković priznao grešku i dao ostavku, on je sve bahatiji i sve uobraženiji. Sve će nas odvesti u jednu provaliju, sve će nas to skupo koštati", rekao je Sinčić.

Uskoro opširnije

Kandidat za dužnost potpredsjednika vlade zaduženog za gospodarstvo je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, a za dužnost ministra gospodarstva Darko Horvat, HDZ-ov zastupnik i ministar poduzetništva i obrta u vladi Tihomira Oreškovića.

Oni su u srijedu nakon višesatnog odgovaranja na pitanja dobili potporu saborskih odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav te gospodarstvo. O njima se na plenarnoj sjednici sabora neće raspravljati, nego će se samo glasovati o povjerenju.

Koalicijski partneri prije su dali "zeleno svjetlo" premijeru Andreju Plenkoviću za planirane kadrovske promjene.

SDP-ovih 380 amandmana na lex LNG

Sabor danas neće glasovati o vladinu zakonskom prijedlogu o terminalu za ukapljeni prirodni plin s obzirom na to da je SDP u nastojanju da odgodi glasovanje u proceduru uputio 380 amandmana.

Taj zakonski prijedlog, tzv. lex LNG, koji treba omogućiti da se strateški projekt LNG terminala na Krku realizira u zadanim rokovima, podijelio je javnost i izazvao prosvjede građana tog otoka. Donese li sabor zakon o LNG terminalu, općina Omišalj najavila je da će tražiti ocjenu njegove ustavnosti.

Prije glasovanja u podne raspravljat će se o vladinu prijedlogu izmjena Zakona o zaštiti na radu koji bi trebao pridonijeti sigurnosti i zaštiti zdravlja radnika, sprječavanju ozljeda na radu, profesionalnih bolesti i drugih bolesti povezanih s radom.

 

Pročitajte više