UŽIVO Sabor raspravlja o Lex LNG-u, SDP odmah tražio stanku: "Gdje je ministar Ćorić?"

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

SABORSKI zastupnici danas u saboru raspravljaju o Vladinom zakonskom prijedlogu o terminalu za ukapljeni prirodni plin, koji treba omogućiti da se strateški projekt LNG terminala na Krku realizira u zadanim rokovima.

>> STIŽE SKANDALOZNI LEX LNG Zbog njega će nam poskupjeti plin, a profitirat će Srbi i Mađari

Kontroverznim prijedlogom zakona o terminalu za ukapljeni prirodni plin, tzv. lex LNG, uređuje se rješavanje imovinsko-pravnih odnosa na lokaciji terminala, izdavanje koncesije na pomorskom dobru za realizaciju terminala i koncesijske naknade za pomorsko dobro, definira naknada za sigurnost opskrbe itd.


Nositelj investicije u projekt LNG terminala je tvrtka LNG Hrvatska, koja bi, tako barem tvrdii, projekt realizirala kroz dvije faze – izgradnju plutajućeg terminala u prvoj fazi te izgradnju kopnenog terminala za ukapljeni prirodni plin u drugoj fazi.

Projekt je to o kojem se već dugo razgovara i koji izaziva otpore u jedinicama lokalne samouprave.

Grbin: Neka ministar Ćorić dođe u Sabor braniti kontroverzan zakon

Na zahtjev Kluba SDP-a, Hrvatski sabor u četvrtak je, na samom početku rasprave o terminalu za ukapljeni prirodni plin koji u javnosti izaziva brojne kontroverze i prosvjede građana Krka, na kojem bi trebao biti smješten plutajući terminal, odredio kraću stanku, kako bi se taj Klub mogao dogovoriti kako će sudjelovati u daljnoj raspravi.

Klub je, naime, vrlo kritičan prema Vladinu zakonu koji definira starteški projekt LNG terminala na Krku, a smeta ga i što na saborsku sjednicu zakon nije došao braniti resorni ministar Tomislav Ćorić koji je, kako objasnio državni tajnik, na sjednici Vlade.

Mogu razumijeti da je sjednica Vlade, ali kad imamo zakon sa ovakvim kontroverzama ministar mora biti ovdje i odgovarati na pitanja, poručio je Peđa Grbin (SDP) i od predsjedavajućeg Furia Radina zatražio da stanku iskoristi da pozove ministra da dođe u Sabor.

Ministar je nedolaskom obezvrijedio Sabor, naglasio je Grbin.

U sjeni saborske rasprave, predstavnici Zelene akcije ispred saborske zgrade dijele letke kojima pozivaju zastupnike da ne podrže Vladin zakon, a grupa građana iz Omišlja na otoku Krku, pozorno prati raspravu sa saborske galerije.

Pročitajte više