SJEDNICA VLADE Marić: Ukidamo olakšicu za kupnju prve nekretnine

Foto: FAH

SJEDNICA Vlade Republike Hrvatske održana je u 10 sati, u Banskim dvorima.

> INDEX DOZNAJE Most slomio otpor HDZ-a: Ne diže se PDV na hranu, hotelijerima i iznajmljivačima

Na sjednici Vlade premijer Andrej Plenković potvrdio je informacije koje je Index doznao.

"U ovoj fazi zadržavamo opću stopu PDV-a, ali i najnižu stopu na Khruh, mlijeko, ortopedska pomagala, struju...", kazao je.

"Snižena stopa od 13 posto više se ne primjenjuje na ugostiteljstvo i isporuku bijelog šećera. To ide s 13 posto na 25. Učinak ovih promjena procjenjuje se na 373 milijuna kuna", dodao je ministar financija Zdravko Marić.

Tijek sjednice:

11.06 Prihvaćeni su Prijedlozi odluka o pokretanju postupka za sklapanje Dodatka br. 1 Sporazumu o financiranju između Vlade Republike Hrvatske i Europske komisije u vezi s Nacionalnim programom za Hrvatsku u okviru programa IPA – komponenta i Prijedlog odluke o pokretanju postupka za sklapanje Protokola o pristupanju Sporazumu o trgovini između Europske unije i njezinih država članica s jedne strane, i Kolumbije i Perua, s druge strane, kako bi se uzelo u obzir pristupanje Ekvadora.

11.00 Prihvaćeni su Godišnje izvješće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga za 2015. godinu – davanje mišljenja Hrvatskome saboru i Izvješće o korištenju sredstava Proračunske zalihe Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2016. godinu, za rujan 2016. godine.

10.55 Prihvaćeni su Prijedlog odluke o sufinanciranju 1. faze izgradnje internih prometnica i platoa s odvodnjom u Javnoj ustanovi „Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar“ te Prijedlog odluke o davanju suglasnosti Ministarstvu obrane za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna Republike Hrvatske u 2017. i 2018. godini, za potrebe izvođenja radova na izgradnji smještajne građevine na Hrvatskom vojnom učilištu "Dr. Franjo Tuđman" u Zagrebu.

10.50 Prihvaćen je Prijedlog odluke o osnivanju Povjerenstva za koordinaciju aktivnosti u vezi s procesuiranjem ratnih zločina u Bosni i Hercegovini.

"Odlučili smo napraviti institucionalni korak kako bismo pružili pomoć našim državljanima u BiH. U cilju učinkovitosti rada Povjerenstva, predlažemo za članove ljude iz više ministarstava, a predsjednik bi bio ministar branitelja Medved", kazao je Plenković.

10.47 Prihvaćen je Nacrt prijedloga zakona o potvrđivanju Protokola uz Sjevernoatlantski ugovor o pristupanju Crne Gore, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona.

10.44 Marić je predstavio i Nacrt prijedloga zakona o administrativnoj suradnji u području poreza (EU), Nacrt prijedloga zakona o upravnim pristojbama (EU), Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poreznom savjetništvu (EU), Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama (EU), Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o posebnom porezu na motorna vozila i Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o carinskoj službi.

Svi prijedlozi su prihvaćeni.

10.41 Marić je predložio i Nacrt prijedloga zakona o lokalnim porezima, Nacrt prijedloga zakona o Poreznoj upravi, Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom i Nacrt prijedloga općeg poreznog zakona.

10.29 Marić je predložio i Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dobit, Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima, Nacrt prijedloga zakona o porezu na dohodak i Nacrt prijedloga zakona o porezu na promet nekretnina.

"Poreznu stopu na kupnju nekretnine spuštamo s 5 na 4 posto. Ukidamo olakšicu za kupnju prve nekretnine", rekao je.

10.25 "Osnovni osobni odbitak dižemo na 3800 kuna za sve. Uvodimo progresiju kod olakšica za djecu", kazao je Marić.

"Porezna stopa bit će 24 posto za mjesečni dohodak do 17.500 kuna, odnosno 36 posto za veće plaće", dodao je.

10.17 Raspravlja se Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodanu vrijednost (EU). Riječ ima Zdravko Marić.

"Snižena stopa PDV će ići na struju, dječje sjedalice, stočnu hranu i drugo. Više ne ide na ugostiteljstvo i bijeli šećer, to ide na 25 posto", kazao je.

"Dižemo prag za ulazak u sustav PDV-a na 300.000 kuna", kazao je.

"Za ovu odluku čekamo suglasnost EK, početak očekujemo 1.1.2018. godine".

"Ukida se porezna olakšica za reinvestiranu dobit", dodaje Marić.

10.16 "Sjednicu započinjemo provedbom porezne reforme. Riječ je o velikom paketu od 15 zakona. Vodili smo računa o održivosti javnih financija, ali i funkcija lokalne i područne samouprave. Deficit smo htjeli ograničiti, prag je 2 posto. Rasteretili smo poduzetnike".

10.12 "Treća točak je boravak mene i Marića u Opatiji, na savjetovanju Društva hrvatskih ekonomista. Održao sam govor o ekonomskoj politici Vlade za 2017. godinu. To je potvrda ukupnog gospodarskog pozitivnog ozračja. Prilog tome su i pokazatelji Europske komisije, koja nam prognozira rast od 2,6 posto za iduću godinu", istaknuo je.

10.10 "Želio bih se osvrnuti na tri događaja. Posjet Rigi mene i potpredsjednice Vlade, to je bio važan skup bio, sastali smo se s kineskim čelnicima tamo. Kina kao rastuća globalna ekonomija pokazuje veliki interes za sve države u ovom dijelu Europe. Mislim da smo dali važan signal da želimo unaprijediti te odnose", kazao je Plenković.

Dnevni red sjednice

Na dnevnom redu otvorenog dijela sjednice su provedba porezne reforme, Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodanu vrijednost (EU), Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dobit, Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima, Nacrt prijedloga zakona o porezu na dohodak, Nacrt prijedloga zakona o porezu na promet nekretnina, Nacrt prijedloga zakona o lokalnim porezima, Nacrt prijedloga zakona o Poreznoj upravi, Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom, Nacrt prijedloga općeg poreznog zakona, Nacrt prijedloga zakona o administrativnoj suradnji u području poreza (EU), Nacrt prijedloga zakona o upravnim pristojbama (EU) te još niz točaka.

Na dnevnom redu zatvorenog dijela sjednice Vlade bit će prijedlozi stajališta za sastanke Vijeća ministara, Zahtjev Ustavnog suda Republike Hrvatske za dostavu izvješća u vezi sa realizacijom odredbi članka 14. stavaka 5. i 6. Zakona o statusu prognanika i izbjeglica (Narodne novine, br. 96/93, 39/95, 29/99, 128/99 i 50/00) – davanje odgovora Ustavnom sudu Republike Hrvatske, Prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom Republike Hrvatske članaka 2. i 3. Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o posebnim pravima Predsjednika Republike Hrvatske po prestanku obnašanja dužnosti (Narodne novine, broj 49/16) –davanje dopunskog očitovanja Ustavnom sudu Republike Hrvatske te još četiri točke.

Pročitajte više