VIDEO U ime obitelji o abortusu i odluci Ustavnog suda: "Ne mirujemo ni trenutka"

Foto: Luka Šangulin/Index

NAKON odluke Ustavnog suda koji je odbacio zahtjev za zabranu pobačaja, medijima su se obratile inicijative i udruge koje se zalažu za zabranu pobačaja .

Nakon inicijative Pro life, članovi koji su najavili potpisivanje peticije o zaštiti nerođenih, nešto poslije 15 sati medijima su se obratili članovi U ime obitelji.

Medijima se obratio Krešimir Planinić, član upravnog odbora U ime obitelji.

"Pozitivno je da je iskazana činjenica da život počinje začećem. No, nažalost moramo ustvrditi da je odluka 12 ustavnih sudaca neživotna. Ona je kontradiktorna. Oni kažu da je zakon ustavan, odbijen je prijedlog za ocjenu ustavnosti, a onda kažu da zakonodavac mora izgraditi novi zakonodavni okvir. To je neprihvatljivo", kaže Planinić.

"Postoji evidentan plagijat s odlukom ustavnog suda Slovačke gdje se doslovno citira ta odluka premda je ustav Slovačke drugačiji od hrvatskoga. Trebalo se odgovoriti je li zakon donesen u komunističkoj Jugoslaviji sukladan ustavu iz 1990. Za dvije godine će se u jednoj široj rasrpavi stvoriti uvjeti", rekao je Planinić.

"Dijelom sam zadovoljan odlukom, ali mogla je biti drugačija. Mogao se ukinuti zakon o pobačaju", dodao je Planinić.

"Kakva je razlika između 10, 14 ili 21 tjedna. Za mene život počinje začećem, razlika ne postoji. To je stav U ime obitelji i medicinske struke", rekao je Planinić.

"Ni trenutka ne mirujemo", zaključio je Planinić dodavši da će biti aktivni već sljedećih dana.

Pročitajte više