UZNEMIRUJUĆE Aktivisti snimili jezive snimke u uzgajalištima ribe

Video, Screenshot: YouTube

IAKO je 2013. godine više ribe konzumirano iz uzgajališta nego iz slobodnog ulova, kada se govori o pravima životinja koje se uzgajaju, rijetko se govori o pravima riba. Ipak, talijanski aktivisti snimili su kako se u uzgajalištima postupa s ribama, kako ih se priprema za transport i ubija. Snimka koju su objavili je uznemirujuća.

Članovi nevladine organizacije Essere animali u videu poručuju kako prvi put prikazuju kako se radi u privrednom sektoru uzgoja životinja koji bilježi najveću stopu rasta u svijetu.

Sve procedure koje su snimljene provode se kako bi se riba obradila brže i kako bi što svježija stigla do trgovina u kojima se prodaje. Video je snimljen tijekom 2017. i 2018. godine. 

Tajno snimali u uzgajalištima

Njihovi članovi su se infiltrirali u neka velika uzgajališta pastrva, orada i brancina u sjevernoj i  središnjoj Italiji i snimili kako se u njima radi. 

Poručuju kako su te vrste ribe najtraženije u Italiji te kako uzgajališta u koja su se infiltrirali opskrbljuju najveće supermarkete. 

Ujedno, dodaju kako se u Italiji posljednjih godina značajno povećala konzumacija ribe te da se to događa i na globalnoj razini, što pak dovodi do prevelike eksploatacije ribe i morskih plodova. 

Udruga javlja kako je uzgoj ribe sličan uzgoju drugih životinja na farmama te kako su i problemi do kojih pri uzgoju dolazi zapravo isti.

Upozoravamo vas da su snimke uznemirujuće, gledajte ih na vlastitu odgovornost.

U jednom tanku do 300.000 riba

Ribe se uzgajaju u velikim tankovima koji mogu biti ograđeni u moru ili pak mogu biti izgrađeni na tlu.  U svakom od tankera može se nalaziti od 100.000 do 300.000 riba. Broj ribe varira ovisno o vrsti koja se uzgaja. 

Ribe u tim tankovima provode do 18 mjeseci kako bi postigle željenu težinu za prodaju. 

Kada dođe vrijeme za ulov, riba se iz tankova vadi mrežama, a udruga ističe kako se radi o jako stresnom postupku za ribe jer se odjednom smanjuje njihov životni prostor.

Naime, ribe se iz mreža prebacuju u velike kutije koje su punjene vodom, a potom se u njih dodaje i led kako bi riba ostala što svježija za konačnog kupca. 

Riba u ledu umire u mukama. Brojne ribe ispadaju i izvan kutija, a one koje su u kutijama u njima ostaju oko 10 minuta, dok se razina kisika u vodi dramatično ne spusti.

Ono što aktivisti ističu je to da radnici cijelu proceduru izlova rade nemarno, što nanosi dodatnu  bol životinjama. 

Ribama škrge vežu za repove

Sat vremena poslije, ribe u kutijama i dalje su žive i nalaze se u centru za obradu. Prema snimkama koje imaju aktivisti, s ribama se u tim centrima postupa nehumano.

Ribama se škrge vežu za repove, a taj bolni postupak zahtijevaju neki kupci, kojima taj postupak garancija svježine ribe. Dok su još žive, ribama se kroz meso stavljaju etikete.

U nekim od postrojenja za obradu, ribe se ostavlja da uginu od gušenja. Nakon ulova satima se guše i aktivisti su ih snimili kako i satima nakon ulova pokušavaju doći do kisika. 

U nekim pak postrojenjima radnici ih ubijaju metalnim šipkama ili jakim udarcima u glavu od kutije u koje ih pakiraju.  Aktivisti kažu kako su čak i radnici zaposleni u centrima za obradu svjesni kako se s ribama postupa stravično. 

"Je li krv od udaraca?" pita jedan radnik. "Gledaj, da toliko nas naguraju u jednu kutiju, vjerojatno bi neki...", dogovara drugi čuje se na snimku. 

Aktivisti u videu koji su snimili poručuju kako je i Organizacija za zdravlje životinja objavila kako ribe osjećaju bol.

Transportiraju ribe cijevima

Još jedna užasna snimka dolazi iz mjesta u kojem se ribe uzgaja i transportira do kamiona za daljnju obradu. Tamo su snimljeni mali tankovi u kojima po 40 brancina provodi cijeli život. 

Žive pod umjetnim svjetlom kako bi im se promijenio biološki ciklus i kako bi se konstantno razmnožavali.  Drugi način je pak umjetna oplodnja kakva se provodi u postrojenjima za uzgoj. Ribe se ošamuti i iz njih se istiskuje sjeme. Kada se radi o transportu, ribe se cijevima koje su postavljene visoko prevoze do kamiona u koji su doslovno s visine izbačene u kamion. 

"I ribe osjećaju bol. Inteligentne su, pate, društvene su životinje i trebaju imati svoj prava", poručili su aktivisti. 

Dodaju kako procedure koje su snimili nisu potrebne ni neophodne nego su samo ustanovljene radi praktičnosti i veće zarade.  

Pročitajte više