Uznemirujuće snimke: Snimljeni posljednji trenuci 40-ero djece ubijene u Jemenu

Foto: EPA

U ZRAČNOM napadu u Jemenu ubijeno je 40-ero školaraca koji su bili na izletu i slavili završetak ljetne škole.

Skupina dječaka u dobi između 6 i 11 godina u četvrtak je bila na školskom izletu na sjeveru Jemena, kada se njihova proslava pretvorila u tragediju. Saudijska koalicija pogodila je autobus pun djece u zračnom napadu. Vlasti su objavile da je poginula 51 osoba, od kojih 40-ero djece, a od 79 ozlijeđenih 56 su također djeca.

>>Uznemirujuće snimke: U napadu u Jemenu ubijeno najmanje 29-ero djece

>>Ubijeni su deseci djece i nikoga nije briga. Zašto?

>>Vijeće sigurnosti UN-a traži istragu o masovnom ubojstvu djece u Jemenu

Jedan od dječaka, Osama Zeid Al Homran, snimio je mobitelom njihove posljednje trenutke, prije nego je i sam poginuo. Snimka prikazuje dječake u autobusu uzbuđene i sretne prije izleta te sat tijekom izleta na kojem recitiraju Kuran na groblju pobunjenika u Saadi.

"Bili su jako uzbuđeni. To je bilo sve o čemu su pričali posljednjih nekoliko dana", izjavio je njihov učitelj Yahya Hussein za CNN. Rekao je da su izletom trebali obilježiti kraj dvomjesečne vjerske ljetne škole.

"Nije moguće opisati taj prizor, dijelovi tijela i krv su bili posvuda"

Hussein je kasnio na izlet i parkirao je automobil u blizini autobusa kada je napad počeo. "Čuo sam glasnu eksploziju i prašina i dim su bili posvuda. Nije moguće opisati taj prizor, dijelovi tijela i krv su bili posvuda", ispričao je učitelj.

"To su bila djeca koja su se smijala, igrala, bili su vrlo uzbuđeni. A sada su samo unakaženi leševi", rekao je Hussein, otac troje djece. "Smrznuo sam se i počeo vrištati: 'O ljudi, o svijete, to su samo djeca'", izjavio je potreseni učitelj.

"Legitimna vojna operacija"

Stotine ljudi okupile su se ujutro na masovnom pogrebu djece u Saadi koji su organizirali Hutiji. Na internetu su objavljene uznemirujuće snimke tijela ubijenih dječaka, a fotografije djece krvavih lica postavljene su uz njihove lijesove. Na nekim plakatima pisalo je: "Amerika je ubila djecu Jemena."

Saudijska koalicija bori se protiv pobunjenika Hutija u Jemenu od 2015. godine. Saudijska državna novinska agencija u petak je objavila da je "koalicija pokrenula istragu napada". Država poriče optužbe za napad na civile i službenici su izjavili da se radilo o "legitimnoj vojnoj operaciji".

UNICEF je izjavio da je napad u četvrtak bio najgori napad na djecu od eskalacije brutalnog rata u Jemenu u 2015. godini.

Pročitajte više