Uznemirujući prizori: Snimljeno brutalno klanje kitova na Farskim otocima

Screenshot: YouTube

SVJETSKI mediji objavili su uznemirujuće snimke i fotografije kitolova na danskim Farskim otocima.

Student Sveučilišta Cambridge Alastair Ward (22) bio je u turističkom posjetu Farskim otocima i fotografirao tradicionalni lov na kitove u zaljevu u Sandavaguru. Organizacije za zaštitu životinja i okoliša objavile su snimke kitolova i osudile "barbarsku tradiciju" Farskih otoka.

Upozoravamo čitatelje da su prizori na fotografijama i snimkama uznemirujući.

Farski otoci nalaze se u sjevernom Atlantskom oceanu između Norveške i Islanda i sastoje se od 18 malenih otoka. Stanovnici ovog područja već stoljećima love kitove za prehranu, ali brutalni prizori još uvijek šokiraju mnoge turiste i posjetitelje.

BBC je objavio fotografije Alastaira Warda, koji je izjavio da je ostao šokiran brojem kitova ubijenih u zaljevu.

"Cviljenje kitova bilo je užasno, zabijali su im kuke u otvore za disanje i klali ih noževima"

"Tjerali su kitove u zaljev i tukli ih veslima. Kada su se kitovi dovoljno približili, cijeli grad je potrčao i počeo ih klati. Sudjelovala su čak i djeca koja su povlačila konopce i skakala po leševima. Sjedio sam tamo bez riječi i malo uzrujan, ali nisam se mogao maknuti."

Stanovnici Farskih otoka izjavili su da je kitolov reguliran državnim zakonima te da se provodi "na način koji uzrokuje najmanje patnje životinjama". Također su rekli da se radi o održivom lovu jer "od 100.000 kitova koji prođu pored otoka godišnje, stanovnici ubiju oko 800".

Međutim, Ward je rekao da ga je zabrinuo način na koji stanovnici ubijaju kitove: "Njihovo cviljenje bilo je užasno. Zabijali su im kuke u otvore za disanje i vukli ih konopcima, a zatim klali noževima. Kitovi nisu ubijeni na human način."

Pročitajte više