UZNEMIRUJUĆI VIDEO Ovo su nevidljive rane sirijske djece

Screenshot: AJ+

VELIKO istraživanje međunarodne humanitarne organizacije Save The Children utvrdilo je da djeca Sirije pate od ozbiljnog "toksičnog stresa" i drugih psiholoških problema zahvaljujući šestogodišnjem ratu.

 

Nehotično mokrenje, mucanje, agresivnost, samoozljeđivanje...

Intervjui s više od 450 djece, adolescenata i odraslih zarobljenih u sukobu u Siriji pokazao je sve razmjere krize duševnog zdravlja, izazvanih ratnim traumama. Mnoga djeca žive u konstantnom strahu od bombardiranja, granatiranja i neprestanog nasilja.

84% odraslih i gotovo 100% djece vjeruju da je upravo bombardiranje glavni uzrok stresa u svakodnevnom životu djece. 50% djece se rijetko ili nikad ne osjećaju sigurnima u školi. 40% ih se ne osjeća sigurnima kad se igre vani, čak ni ispred vlastite kuće. A 89% odraslih potvrdilo je da su djeca postala znatno više nervozna i uplašena kako se rat nastavio. 71% ih je kazalo da njihova djeca pate od nehotičnog mokrenja noću.

Druge posljedice traume su mucanje i potpuna nemogućnost govora, povećana agresivnost, zlouporaba droge i alkohola te samoozljeđivanje. Zabilježena su čak i samoubojstva djece, od kojih su najmlađa imala samo 12 godina.

Posljedice bi mogle biti trajne

"Kad je rat došao, sva djeca Sirije zaboravila su sve što su naučila i sad ne znaju ništa osim rata. Vidjela sam toliko groznih stvari. Izgubila sam dvije godine škole, a moj mlađi brat gotovo uopće nije išao u školu", rekla je 12-godišnja Zeinab, intervjuirana u izbjegličkom kampu u Hasaki na sjeveroistoku Sirije.

"Toksični stres" koji djeca Sirije proživljavaju, upozoravaju eksperti koji su sudjelovali u istraživanju, može imati trajne posljedice na njihovo duševno i tjelesno zdravlje. Čak 2.5 milijuna djece ima rizik od razvijanja psihičkih poremećaja, zaključeno je u istraživanju.

Pročitajte više