V araždin: Vidović na središnjoj proslavi Međunarodnog dana invalida

NA SREDIŠNJOJ proslavi Međunarodnog dana invalida u Varaždinu ministar rada i socijalne skrbi Davorko Vidović rekao je da je ova vlast donijela Zakon o zapošljavanju invalidnih osoba, jedinstvenu strategiju za invalidne osobe, da su učinjeni neki pomaci u Zakonu o socijalnoj skrbi i donesene izmjene Zakona o gradnji, no da se time ne treba hvaliti, jer mnogo toga još nije učinjeno.

Obećao je sudionicima skupa da će biti njihov zagovornik u Saboru. "Još se toliko toga mora promijeniti, ali se o tome mora govoriti svaki dan, a ne samo na obljetnicama. To mora biti sastavni dio svijesti svih građana ove zemlje. Nikada nećemo biti pravo društvo i nema govora o Europi, ako ne budemo sposobni prepoznati prava invalida", rekao je Vidović.

Na proslavi je govorio i varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok, rekavši da su ove godine u Varaždinu na 25 prijelaza i gradskih raskrižja uklonjene prirodne i graditeljske zapreke koje su stajale na putu invalima, a otvoren je i vrtić za djecu s posebnim potrebama.

Prije proslave održana je i manifestacija "Podsjećamo - upozoravamo" pod motom "Baroknom Varaždinu potreban je skalamobil", u tijeku koje su sudionici skupa obilazili varaždinske ulice, upozoravajući na građevine u koje ne mogu ući.

Proslavu su organizirali Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske i Društvo distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida grada Varaždina.

(Hina) mzag vkn

Pročitajte više