V. Pusić: Hrvatska treba pokazati jasan napredak u odnosima s Haagom

Potpredsjednica Hrvatskog sabora i predsjednica HNSa Vesna Pusić izjavila je danas da do 20. veljače, do slijedećeg sastanka Vijeća ministara EUa, kada će definitivno znati o početku pregovora, Hrvatska treba pokazati jasan napredak u odnosima s Haagom.

Treba pokazati da će se dosljedno provoditi zakoni, bez glorificiranja ljudi koji su počinili zločin, u slučaju Gotovina treba se nedvosmisleno postaviti i djelima i riječima, rekla je Pusić novinarima u Hrvatskom saboru.

Upozorila je da se povećava krug zemalja koje se, kako tvrdi, opiru otvaranju pregovora 17. ožujka, a njihov je stav da vrh hrvatske vlasti jasno treba reći da je Gotovina bjegunac, da će učiniti sve da ga uhiti i izruči Haagu, bez dodatnog ublažavanja cijele situacije.

Među tim zemljama su Velika Britanija, Nizozemska, Belgija, Švedska, Danska, Estonija, navela je Pusić, naglašavajući da upravo s njima, Hrvatska sada mora najviše raditi.

Potpredsjednica Hrvatskog sabora koja je nedavno u saborskom izaslanstvu boravila u Luxembourgu navodi i kako je primijećeno da su od prosinca izostala tjedna izvješća, odnosno kontakti s Haagom na najvišoj razini.

Ključnim drži i da se približavanje EU vrednuje, ne samo kao vanjskopolitički, nego i unutarnjopolitički projekt.

Moramo nešto početi realizirati i doma, konkretno raditi na reformama i završetku procesa s Haagom, rekla je Pusić.

Smatra da bi za Hrvatsku bilo vrlo teško da se odgode pregovori sa EU najavljeni za 17. ožujka, jer bi se vjerojatno odgodili do jeseni, a tada, istaknula je, nema realne šanse da pregovori tehnički završe do konca 2007., odnosno da Hrvatska postane članicom EU-a 2009.

(Hina) xum ysšh

Pročitajte više