Vakula: Atmosfera je poremećena

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Veljača za nama jedan je u nizu mjeseci toplijih od prosjeka. Cijela ova zima, čini se, ući će u povijest kao najtoplija dosad, ali pitanje je koliko će dugo nositi tu "titulu". 

Snijega je bilo vrlo malo, kao i hladnih dana, u većini zemlje - sušno, u nekim krajevima - gotovo dvostruko kišovitije od prosjeka. Početak ožujka donio je u dijelove Dalmacije nevrijeme, obilnu kišu, ponegdje i tuču. Što nas čeka do kraja zime, kakvo bi moglo biti ljeto i na kakve sve vremenske ekstreme moramo biti spremni?

Velika količina kiše potopila je dijelove Splita. Meteorolog HRT-a Zoran Vakula kazao je u HTV-ovoj emisiji Studio 4 kako je stvarno "bilo svega", no ipak se ne bi usudio reći kako toga do sada nije bilo.

"Bili su ekstremi i prije, imamo ih i sada. No sada se češće susrećemo s kratkoročnom, lokalno obilnom oborinom. Ciklona je kriva za to, ciklonu imamo i danas, i danas će mjestimice biti lokalnih nevremena i ponegdje i obilnije kiše. I juga, koje će zamijeniti bura. Znači, jedno promjenjivo vrijeme se nastavlja. A temperatura zraka je znatno iznad prosjeka", poručio je Vakula.

"Zima rekordno topla"

Obično se govorilo "veljača - premetača", ali ove godine nije baš pokazala svoju ćudljivu narav. Prve analize pokazuju da je to najtoplija veljača otkad postoje mjerenja.

Vakula je rekao kako ovogodišnja veljača nije baš bila "prevrtača", ali je bila rekordno topla. Podaci pokazuju kako smo imali i najtopliju zimu u većini Hrvatske. "Zima je u mnogim dijelovima Hrvatske bila rekordno topla", dodao je.

U ožujku može doći do pojave mraza

Vakula je naglasio kako to nije ništa neuobičajeno. U "plusu" u odnosu na prosjek su i siječanj i prosinac pa je i cijela ova zima dobila neslavnu oznaku "rekordno topla".

Samo nekoliko dana u prosincu i siječnju imali smo ispodprosječne temperature. Meteorolog HRT-a istaknuo je kako je u prosincu i siječnju bilo nešto hladnoća, ali ovogodišnja veljača bila je toplija od prosječnog ožujka.

Vakula je poručio kako je vrlo često da u ožujku dolazi do promjene, može doći i do prodora hladnog zraka, pa čak i do mraza, ali i ne mora biti tako. Vakula je dodao kako je atmosfera poremećena. I za prirodu promjene nisu dobre. No prognozirati puno dana unaprijed nije baš dobro.

Kakvo nas ljeto očekuje?

Meteorolog HRT-a rekao je kako razlikujemo klimatološke i računalne prognoze. Zadnjih desetljeća pouzdanije su prognoze računala.

"I prema tim prognozama nastavak niza iznadprosječno toplih mjeseci je vrlo vjerojatan tijekom ljeta. Ali ne u smislu - idem na godišnji u drugom dijelu srpnja, hoće li biti toplo ili hladno, to ne možemo dati, ali prognoze odstupanja srednje mjesečne ili sezonske temperature zraka i oborine su prilično kvalitetne. Posebice za temperaturu", naglasio je.

Pročitajte više