Valentin Inzko: BiH je izgubila priključak za ulazak u Europsku uniju

VISOKI predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko upozorio je da je ta zemlja izgubila priključak s ostalim državama zapadnog Balkana koje nastoje postati članice Europske unije.

Inzko je u intervjuu sarajevskom Oslobođenju rekao kako "politički lideri u BiH s punom ozbiljnošću moraju shvatiti da je potrebno hitno pronaći izlaz iz zastoja" te da se BiH  mora vratiti na put dijaloga i kompromisa, koji jedini vodi prema napretku.

Opći izbori u listopadu ključni za europski put BiH

"BiH se nalazi na važnoj prekretnici i ove godine zemlja ima veliku priliku krenuti prema Europskoj uniji. Ne bih se želio miješati u predizbornu kampanju koja je, očito, već počela, ali moram naglasiti da će opći izbori, koji će se održati u listopadu ove godine, biti od velike važnosti za europski put ove zemlje", upozorio je Inzko.

On je naglasio da će u iduće četiri godine, za koje tvrdi da će biti ključne za put BiH prema EU, zemlja trebati pronaći lidere koji će interese građana staviti ispred svojih osobnih i koji će imati dovoljno hrabrosti da donose teške odluke i postignu kompromisna rješenja.

Inzko je poslao poruku svim građanima u BiH da dobro razmisle kome će povjeriti svoj glas, jer od toga zavisi njihova budućnost, te je posebno upozorio kako je "došlo vrijeme da se završi s negativnom nacionalističkom retorikom".


Nema pomaka u ispunjavanju uvjeta Vijeća za provođenje mira

"Ja bih želio da onaj tko bude na vlasti sljedeće četiri godine, napravi veći napredak na putu BiH prema EU. Isto tako bi se političari u predizbornoj kampanji trebali fokusirati na prave teme, kao što su gospodarstvo, borba protiv korupcije i organiziranog kriminala, poboljšanje školskog sustava i zdravstva i, naravno, europske integracije", zaključio je visoki predstavnik.

On je otvoreno kazao kako ne misli da će uskoro doći do napretka u ispunjavanju pet ciljeva i dva uvjeta koje je postavio Upravni odbor Vijeća za provođenje mira u BiH (PIC). Objasnio je da je proteklih nekoliko dana imao sastanke sa svim političkim predstavnicima u BiH, no da ni od jednoga od njih nije čuo pozitivne prijedloge, niti je primijetio da su se njihovi stavovi približili.

Inzko je naglasio kako se Ured visokog predstavnika u BiH neće zatvoriti sve dok se ne ispune svi uvjeti Vijeća za provođenje mira te dodao kako se njemu osobno čini da u ovom trenutku na ispunjavanju tih uvjeta radi jedino njegov Ured, a svi ostali koji su, kako je rekao, bili vrlo glasni u zahtjevima da se ti uvjeti stvore, nisu učinili ništa da bi ih ispunili.

Pročitajte više