Valentin Inzko situaciju u BiH ocijenio "uznemirujućom"

VISOKI predstavnik međunarodne zajednice i specijalni predstavnik EU-a Valentin Inzko danas je u Sarajevu izjavio da je trenutna situacija u BiH "uznemirujuća", no dodao je kako se nada da bi opći izbori u listopadu mogli biti dobra prilika da se to promijeni.

Kako prenosi bosanskohercegovačka agencija Fena, Inzko je prilikom današnjeg sastanka s ministrom vanjskih poslova Španjolske Miguelom Angelom Moratinosom i zamjenikom državnog sekretara SAD-a Jamesom Steinbergom, koji su kazali kako se nadaju da će predizborna kampanja u BiH biti usmjerena na realiziranje konkretnih mjera kojima bi se osigurao brži put zemlje prema EU i NATO-u, dodao da se takve konkretne mjere odnose prvenstveno na gospodarstvo i na općenite reforme koje bi BiH trebale pretvoriti u vjerodostojnog kandidata za članstvo u EU.

Daytonski sporazum ne nudi mogućnost razdruživanja


Inzko je dodao kako to također znači da se politički lideri trebaju suzdržavati od umjetnog podizanja tenzija. U vezi s pozivima na mirno razdruživanje koji stižu iz Republike Srpske, dužnosnici EU-a i SAD-a su se složili s visokim predstavnikom i specijalnim predstavnikom EU-a da Daytonski sporazum ne nudi takvu mogućnost. "Ovakve tvrdnje su neprihvatljive i s njima se mora prestati", rekao je Inzko i dodao da BiH može postati članica EU-a i NATO-a jedino kao država te da ne postoji druga opcija.

Visoki su dužnosnici razgovarali i o ispunjenju ciljeva i uvjeta koje je postavio Upravni odbor Vijeća za provedbu mira za zatvaranje OHR-a. Inzko je informirao Steinberga i Moratinosa da se i mali napredak, koji je u posljednje vrijeme ostvaren, dogodio zahvaljujući Uredu visokog predstavnika (OHR) koji je načinio popis državne imovine, koji se sada može koristiti kao osnova za njenu podjelu. Moratinos i Steinberg stigli su u posjet BiH kako bi podržali i ubrzali napredak BiH prema euroatlantskim integracijama, priopćeno je iz OHR-a.

Pročitajte više