Vandali u Austriji crtaju kukaste križeve i bacaju molotovljeve koktele na izbjegličke domove

Screenshot: YouTube

NAPADI na izbjegličke domove u Austriji su se udvostručili i vandali na njih bacaju molotovljeve koktele i sprejevima crtaju nacističke grafite na zidovima, prenosi Independent.

Ministarstvo unutarnjih poslova otkrilo je podatke o napadima na zahtjev člana parlamenta koji tvrdi da su najčešće motivirani mržnjom. Jedan od napadača je prijetio da će "uzeti pištolj i pobiti pse".

Više od tri četvrtine slučajeva neistraženo

Političar iz Zelene stranke Albert Steinhauser je izjavio da je ostao šokiran činjenicom da je više od tri četvrtine od 49 ovakvih slučajeva ostalo neistraženo.

"Najvažnije je da Ministarstvo unutarnjih poslova ove incidente shvati ozbiljno i učini sve u svojoj moći kako bi ih istražilo", rekao je Steinhauser za Austria Press Agency.

Molotovljevi kokteli, podmetanje požara, puštanje plina...

U studenom je molotovljevim koktelima napadnut izbjeglički dom u Himbergu, a prijavljeno je i nekoliko podmetnutih požara, uključujući jedan u Rohrbachu. Ovaj je požar bio toliko razoran da je dom morao biti evakuiran i ponovo sagrađen u lipnju.

U kolovozu su napadači provalili u jedan dom i odrezali cijev za dovod plina, što je skoro uzrokovalo gušenje i eksploziju.

Seksualno zlostavljanje u domovima

Zabilježena su i najmanje dva slučaja seksualnog zlostavljanja u domovima. U lipnju je napadnuta upraviteljica doma u Bad Hallu koja je uspjela pobjeći. Migrant u Poysdorfu nekoliko je puta seksualno zlostavljao radnicu u domu.

Steinhauser je izjavio: "Moramo dobro istražiti uzroke ovakvom ponašanju. Čvrsto sumnjamo da veliku ulogu igraju trauma, iskustvo rata i ekstremno nasilje".

Ministarstvo unutarnjih poslova je izjavilo da su uhitili sve počinitelje 49 prijavljenih napada, osim dva. Više od 130 000 ljudi zatražilo je azil u Austriji od početka izbjegličke krize.

Pročitajte više