Vanđelić: Ako žena ne rađa, provjerimo je li genetski bolesna. Treba li joj stan...

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Damir Vanđelić, šef novoosnovane stranke Republika, gostovao je na N1, gdje je govorio o mnogim temama. Osvrnuo se na  vjeronauk u školi, migrante, ali i pobačaj. Prvo je rekao što misli o vjeronauku u školi, odnosno crkvi.

"Može biti i u crkvi, ali ako se dobro sjećam, on je izborni predmet u školama. Prema tome, ja nemam problema da ostane izborni predmet u školama. Imate i albanski i talijanski, imate različite izborne predmete. Prema tome, mislim da to treba ostat", rekao je Vanđelić za N1.

"Pandemija nije bila prevara, ali je afektiranje oko pandemije bilo prevara"

Novinarka je pitala Vanđelića je li za dijete bez roditelja bolje u domu ili kod obitelji homoseksualaca, Vanđelić odgovara da nema stav o tom pitanju.

"To trebaju odgovoriti stručnjaci. Nemam dovoljno informacija o tome. Za nezbrinuto dijete postoji niz drugih okolnosti kako se može zbrinuti. Ja nemam odgovor na to pitanje", odgovorio je.

Za pandemiju Vanđelić veli kako to nije bila prevara, ali je siguran da je afektiranje oko pandemije bilo prevara. "Također, financijski gledano što se događalo, to je sigurno teška korupcija. Bilo je financijskih malverzacija i bilo je tih stručnjaka koji su prvi put vidjeli svjetla pozornice i pričali su nebuloze", kazao je.

"Trošimo vrijeme na edukaciju migranata i onda oni odu na bolje plaćena mjesta"

Vanđelić misli da postoji realna opasnost da Hrvatska postane hot spot za ilegalne migrante.

"Oni dođu tu da se malo upoznaju, da steknu neku crticu u CV-ju. Mi smo im prolazna točka i mi potrošimo vremena na edukaciju i onda oni odu na bolje plaćena mjesta. Kad govorimo o migrantima, ono za što ja jesam, ja sam legalist, nema prelaska granice mimo graničnih točaka.

Mi smo i katolička zemlja, želimo pomoći ljudima, probajmo im pomoći tamo gdje oni jesu. Ako oni žele doći tu, ajmo prihvatiti one koji će doći raditi, naučiti naš jezik i koji će prihvatiti našu kulturu i imati toleranciju prema njoj, kao što mi imamo toleranciju prema njihovoj", govori Vanđelić te naglašava reciprocitet prema migrantima u svom programu.

"Ako tebi dajemo kruh, stan i poštovanje, nemoj nas tjerati da prihvatimo tvoje načine ponašanja i tvoju kulturu jer tvoja kultura očito ne funkcionira ni tamo, inače ne bi došao", rekao je.

"Najjači nagon žene je da rodi"

Šef stranke Republika iznio je i svoje mišljenje o pobačaju. Naveo je da je najjači nagon žene da rodi.

"Niz ljudi koji se bave tom strukom dao mi je odlične argumente. Najjači nagon kod žene je da ona rodi. Ako žena ima neki nagon koji je kontra tog nagona, treba provjeriti taj nagon, treba ju pitati što joj treba. Je li to stan, vrtić, novac…što se događa, ima li neke genetske bolesti itd.

Ali konačna odluka je na ženi. Jer ako žena to zaista želi napraviti, ona će to napraviti u podrumu, Sloveniji, Bosni, Mađarskoj itd. Prema tome, neka napravi unutar zdravstvenog okvira, ako je njezina odluka takva. Ali hajmo joj pomoći donijeti odluku da ide u smjeru - da rodi", rekao je Vanđelić za N1.

Pročitajte više