Vanđelić jučer: Najjači nagon žene je da rodi. Vanđelić danas: Nisam mislio loše

Foto: FaH

Damir Vanđelić, predsjednik novoosnovane stranke Republika, kazao je za Index kako ništa loše nije mislio kad je za N1 jučer govorio o pravu žene na pobačaj.

>>Vanđelić: Ako žena ne rađa, provjerimo je li genetski bolesna. Treba li joj stan...

On je na N1 televiziji govorio o ideološkim pitanjima. Osim što je komentirao cijepljenje, migrante i druge teme koje dijele hrvatske građane, dotaknuo se i prava žena na pobačaj. 

Što je Vanđelić rekao jučer?

Ovo su riječi koje je N1 prenio iz tog razgovora:

"Niz ljudi koji se bavi tom strukom dao mi je odlične argumente. Najjači nagon kod žene je da ona rodi. Ukoliko žena ima neki nagon koji je kontra tog nagona, treba provjeriti taj nagon, treba ju pitati što joj treba. Je li to stan, vrtić, novac… što se događa, ima li neke genetske bolesti itd.

Ali konačna odluka je na ženi. Jer ako žena to zaista želi napraviti, ona će to napraviti u podrumu, Sloveniji, Bosni, Mađarskoj itd. Prema tome, neka napravi unutar zdravstvenog okvira, ako je njezina odluka takva. Ali hajmo joj pomoći donijeti odluku da ide u smjeru - da rodi."

Obzirom da su njegove izjave glasno odjeknule u javnosti, danas smo ga nazvali i zamolili da pojasni svoje izjave, a naročito one o "ženskim nagonima" te "provjeravanju" tih nagona, ali i "genetskih bolesti" koje je spominjao u tom kontekstu. 

Vaša izjava o ženama i pobačaju je odjeknula u javnosti.

Drago mi je da ste me nazvali da objasnim. Radi se o očitom nesporazumu. Bio sam i u Nedjeljom u 2 kod gospodina Stankovića i mislim da sam dobro objasnio svoj stav. Moj stav je jednostavan. Žena odlučuje o takvim stvarima, nitko drugi. Država može ekonomski pomoći u onim segmentima gdje može pomoći i to vam je to.

Spominjete da je najveći nagon žene da rodi, a u istom pasusu da treba provjeriti i genetske bolesti. To je i izazvalo najviše bure u javnosti.

Ne, ne, otišlo je ovo predaleko, pa genetske bolesti sam spomenuo kao mogući razlog, u koji nitko ne treba ulaziti ni propitivati.

Govorim samo da žena sama ima mogućnost provjeriti negdje i otkloniti razloge koje država može riješiti.

Žena odlučuje. Možda radi pobačaj jer misli da nema novac za odgajanje djeteta ili riješeno stambeno pitanje. Možda je dijete bolesno, pa žena strahuje može li osigurati tom djetetu sve što treba kad se rodi. U svim tim situacijama država može pomoći jer je interes svih nas zadovoljstvo građana. Naravno, ako žena želi tu pomoć.

Ženino je pravo da upravlja svojim tijelom, takvi su i zakoni u Hrvatskoj. Takvi trebaju i ostati. Ono što država može napraviti za ženu je da joj pomogne ekonomski ako ona to želi. To je sve.

Ali spominjete i da treba provjeriti taj nagon. Tko bi to napravio? Valjda ga ne bi provjeravala država?

To je na njoj, na ženi. Dakle, da dođe ako joj treba pomoć. Da se javi državi u smislu pomoći ekonomskog karaktera. Nikome ne pada na pamet provjeravati nagone. Samo se radi o tome da sam za državu koja je prijatelj svih svojih građana.

Pročitajte više