Vanđelić: Nova HDZ-ova afera na pomolu. Hoće li Bačić sutra dati ostavku?

Foto: FaH, Screenshot: Facebook/Damir Vanđelić

Damir Vanđelić, predsjednik stranke Republika i kandidat za premijera koalicije Fokus Republika na svom Facebooku je objavio da je podnio prijavu DORH-u protiv HDZ-ovog ministra Branka Bačića vezano uz zakup turističkog zemljišta.

U svojoj objavi navodi da je "Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine pune 3 godine i 9 mjeseci nije naplaćivalo zakup turističkog zemljišta za kampove, naselja i hotele". U nastavku prenosimo Vanđelićevu objavu.

"Četiri HDZ-ova ministra propustila su ovo učiniti"

"U konkretnom slučaju, za kampove, 70 pravnih i privatnih osoba je imalo korist od ne-obavljanja dužnosti od strane službene ili odgovorne osoba i time je drugim pravnim i fizičkim osobama pribavila korist i prouzročila štetu državnom proračunu time da im nije naplaćen zakup zemljišta u kampovima.

Kampovi su daleko najprofitabilniji turistički proizvod i plaćanje zakupa im je malen trošak jer im je EBITDA oko 50% prihoda, a neto dobit oko 25-30% prihoda. Fantastičan biznis čiji je temelj lokacija i državno zemljište.

Biznis je još bolji kada se ne naplaćuje, kako su to 4 HDZ-ova ministra i propustila učiniti.

"Bačić bi u drugoj zemlji sutra dobio otkaz, a onda bi se našao pod istragom"

Ako znamo da u Hrvatskoj ima 16.332.489 m2 državnog zemljišta u kampovima i da je Uredba propisala početnu cijenu od 2 EUR/m2 onda bi država trebala naplatiti 32.664.978 EUR godišnje ili kroz 3 godine i 9 mjeseci oko 124 milijuna EUR.

To je dio gubitka proračuna koji ova vlada nadoknađuje zaduživanjem i deficitom proračuna. U drugoj zemlji, sutra bi Bačić dobio otkaz, a onda bi uslijedila istraga", piše Vanđelić.

"Podnijeli smo kaznenu prijavu DORH-u"

Kod nas, s ovakvom kriminalnom hobotnicom i narodom koji je ili u strahu ili misli da će dobiti dio kolača od iste hobotnice - moguće je da se neće dogoditi ništa. Vidjet ćemo je li Hrvatska svjesna da treba promjenu već prema rezultatima ovih parlamentarnih izbora.

Mi smo kaznenu prijavu pripremili i poslali u DORH. To je i naša zakonska obveza. Ovim nečinjenjem izgleda da su beneficirale i neke osobe povezane s ministrima u vladi.

"Očito smo ih piknuli"

Evo detalja: Od 4. veljače 2024. istražujemo naplatu naknada za zakup zemljišta u kampovima i turističkim naseljima jer se moglo predvidjeti da je naplata tih najmova smanjena. Svedena je na oko 450.000 EUR/godišnje.

Tu zahvaljujem platformi https://imamopravoznati.org. Odmah nakon naših pitanja, 8. i 9. veljače je MPGI donijelo Uredbu o cijenama koja je skoro 4 godine nedostajala.

Očito smo ih "piknuli". Priznali su da nisu naplaćivali za 70 kampova jer nisu donijeli Uredbu.

Nakon natezanja dva i pola mjeseca, još nemamo dovoljno podataka za precizne izračune (Uredba ima i neke očito izlobirane limite od 4% prihoda koje bi trebalo ukinuti) i kome je koliko oprošteno, no, temeljem zaprimljenih odgovora od MPGI, procjenjujemo da je oko 6 do 20 milijuna EUR završilo kod privatnih tvrtki i osoba.

"Ovako se to moglo spriječiti"

Kako se to moglo spriječiti:

1) Sređen registar imovine. Danas je, iako tvrde da ga imaju, katastrofalno loš i nekompletan.

2) Otvoreni registar ugovora o zakupu, koncesiji, pravu građenja sve državne imovine i ugovore i pregledne tablice.

3) Poseban pregled nelikvidne imovine koja se ili ne koristi ili nema naplate. Tu leži potencijal ili kriminal.

4) Sustave kontrole i prihoda i rashoda proračuna. Kako to da MPGI ili Ministarstvo pravosuđa nije primijetilo da se potrebne Uredbe nisu donijele, da Ministarstvo financija nije uočilo da im nedostaje prihod_ Kako to da MPGI spava oko te Uredbe", zaključuje Vanđelić.

Pročitajte više