Vapaj majke Navalnog ispred zatvora u Sibiru: "Molim te, Vladimire Putinu..."

Screenshot: X, EPA

Ljudmila, majka Alekseja Navalnog, šefa ruske oporbe koji je preminuo u ruskom zatvoru, pozvala je ruskog predsjednika Vladimira Putina da joj preda tijelo njenog sina. U videu snimljenom ispred zatvorske kolonije u kojoj je Navalni u petak umro poručila je da pokušava vidjeti tijelo već pet dana, ali da ne zna gdje se nalazi.

Navalnijeva supruga Julija pozvala je vlasti da omoguće voljenima da se oproste od njega. Obitelji je rečeno da Navalnijevo tijelo neće biti predano obitelji dva tjedna. Majka je obaviještena kako je tijelo zadržano na "kemijskoj analizi", piše BBC.

Ruske vlasti nisu potvrdile gdje se nalazi tijelo, dok su napori da se ono locira više puta prekidani. Julija Navalna smatra kako će tijelo njenog supruga biti skrivano sve dok ne nestanu tragovi trovanja nervnim agensom Novičokom.

Majka stigla ispred kolonije Polarni vuk

Podsjetimo, Navalni je 2020. preživio pokušaj trovanja. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov optužbe je nazvao "neutemeljenima i vulgarnima", ali je napomenuo kako će se suzdržati od daljnjih komentara zbog Julije koja je ostala udovica prije samo nekoliko dana. 

Navalnijeva majka uputila je izravan apel predsjedniku Putinu ispred sibirske kaznene kolonije poznate kao Polarni vuk, gdje je umro njezin sin. "Nisam ga mogla vidjeti pet dana, odbijaju mi dati njegovo tijelo, a ne govore ni gdje je", požalila se. 

"Molim te, Vladimire Putinu - sve ovisi samo o tebi. Pusti me da konačno vidim svog sina. Zahtijevam da se Aleksejevo tijelo odmah preda kako bismo ga mogli dostojno sahraniti", dodala je. Njezine riječi ponovila je snaha Julija u objavi na X-u. 

Julija Navalna: Vratite tijelo da bude dostojanstveno pokopan

"Nije me briga kako će ubojičin glasnogovornik komentirati moje riječi", napisala je, misleći na Peskova. 

"Vratite Aleksejevo tijelo i neka bude dostojanstveno pokopan, nemojte stajati na putu ljudima koji se žele oprostiti od njega", naglasila je. Najnoviji istup uslijedio je nakon govora na sigurnosnoj konferenciju u Münchenu te jučerašnjeg emotivnog videa u kojem je obećala da će se nastaviti Aleksejeva borba za "slobodnu Rusiju". 

Također je pozvala EU čelnike da ne priznaju ruske predsjedničke izbore 16. ožujka i da gone članove Putinovog unutarnjeg kruga koji još uvijek pokušavaju izbjeći sankcije. Vijest o Navalnijevoj smrti objavljena je u petak. 

Vlasti u sibirskoj kaznenoj koloniji gdje je bio zatvoren rekle su da nikada nije došao k svijesti nakon što se srušio poslije šetnje. Dužnosnici su kasnije naveli kako se radilo o "sindromu iznenadne smrti". Njegova majka i odvjetnik otputovali su u udaljenu koloniju čim se pročula vijest o njegovoj smrti.

Služio je 19-godišnju zatvorsku kaznu

Zatvorska mrtvačnica i lokalne vlasti više puta su obustavili pokušaje da tijelo bude predano obitelji. Jučer je Kremlj priopćio da je istraga o smrti u tijeku i da još nema "nikakvih rezultata". Kasnije je Navalnijeva glasnogovornica Kira Jarmiš potvrdila kako su majci najavili da tijelo neće biti predano dva tjedna zbog provedbe "kemijske analize". 

Navalni, koji je bio najznačajniji vođa ruske oporbe u posljednjem desetljeću, služio je 19-godišnju kaznu pod politički motiviranim optužbama. Zapadni čelnici krivnju za smrt Navalnog izravno su prebacili na predsjednika Putina. 

I EU i SAD priznali su da razmatraju nove sankcije Rusiji. Ministar vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva David Cameron izjavio je kako očekuje da Britanija i ostatak skupine G7 nametnu nove sankcije svim Rusima koji su umiješani u smrt.

Pročitajte više