varaždin: na sajmu lova i ribolova predstavljena knjiga o lovištima

Na 9. međunarodnom sajmu "Priroda, lov, ribolov i turizam", koji se održava od 7. do 10. listopada u Varaždinu, predstavljena je knjiga "Bombelles grofovska lovišta Varaždinske županije" stručnjaka na području lovstva Davora Martića, u nakladi Pučkog otvorenog učilišta "Hubert" iz Splita.

Knjiga se bavi poviješću obitelji Bombelles koja se prvi put spominje u 11. stoljeću, a na područje Varaždinske županije dolazi krajem 19. stoljeća. Obitelj je u svom posjedu imala lovišta i šume na području Županije, između ostalih i poznati Zelendvor, te je vrlo zaslužna za edukaciju pučanstva u području lovstva i šumarstva.

Na sajmu je danas održan i kup Hrvatskog lovačkog saveza u gađanju glinenih golubova na kojem sudjeluje osamdesetak ekipa iz cijele Hrvatske.

Započelo je i kuhanje fiš paprikaša u organizaciji Ribolovnog saveza Koprivničko-križevačke županije, a pripremljeno je četrdesetak kilograma razne slatkovodne ribe.

Ove se godine na sajmu po prvi puta predstavlja Udruga za uzgoj i zaštitu golubova, kunića, peradi i ptica "Varaždin '76", koja će uskoro obilježiti 30. godišnjicu rada.

Na sajmu se, između ostalog, mogu isprobati domaći kolači po recepturi naših baka koje je pripremio Aktiv žena Majerje, penjati se po umjetnoj stijeni visokoj sedam metara, na štandu "Gumex eko" kupiti konjičku opremu i električne čuvare za staje.

Na skupu sudjeluje i Engleskinja Joanna Hughes s temom volonterskog rada u Eko-centru Caput Insulae Beli na otoku Cresu koji se bavi zaštitom bjeloglavih supova, očuvanjem okoliša, čišćenjem izletničkih staza i mora. Uz njih predstavlja se i "Plavi svijet" sa svojim projektima - Jadranski projekt dupin, Lošinjski rezervat za dupine i Lošinjski edukacijski centar o moru.

(Hina) pp/xmd ymd

Pročitajte više