Varaždinska županija će i dalje sufinancirati stambene kredite zdravstvenim radnicima

Ilustracija Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

VARAŽDINSKA županija nastavlja sufinancirati stambene kredite zdravstvenim radnicima mjerom kojom su dosad dodijeljena 72 kredita radi zadržavanja medicinskog kadra te radi privlačenja novoga kadra, rečeno je danas na konferenciji za novinare.

U Županijskoj palači potpisan je dodatak ugovora za nastavak sufinanciranja stambenih kredita zdravstvenim radnicima između Varaždinske županije i Zagrebačke banke, a ugovor su potpisali zamjenik župana Robert Vugrin i predstavnica te banke Zagorka Mintas.

Zamjenik župana Vugrin podsjetio je da su dosad dodijeljena 72 kredita.

"Želja nam je osigurati ostanak visokoobrazovanog kadra, ali i privući nove kadrove“, rekao je Vugrin i podsjetio da županija zdravstvenim radnicima sufinancira i poslijediplomske studije te najam stanova liječnicima.

"Svjesni smo da bez ljudi nema kvalitetnoga zdravstvenog sustava te ćemo i dalje nastojati ulagati u cjelokupni zdravstveni sustav“, istaknuo je zamjenik župana.

Pročelnik: Mjera se pokazala uspješnom, godišnje platimo 41 tisuću eura

Pročelnik županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Mladen Jakopović rekao je da nastavljaju s mjerom koja se pokazala iznimno uspješnom.

"Trenutno smo na razini 3400 eura mjesečne subvencije, a to iznosi oko 41 tisuću eura godišnje. U pet godina je to otprilike 210 tisuća eura. Subvencionirana kamata iznosi 1.85 posto i u prvih pet godina županija subvencionira svaki stambeni kredit koji si pojedini zdravstveni djelatnik uzme“, objasnio je Jakopović.

Zagorka Mintas iz Zagrebačke banke rekla je kako se nada da će se tom mjerom osigurati da Varaždinska županija "ostane kvalitetno mjesto za rad i život svim liječnicima te svom medicinskom osoblju“. 

Ravnatelj varaždinske Opće bolnice Nenad Kudelić pohvalio je nastavak sufinanciranja stambenih kredita. Podsjetio je da je 2017. godine donesena kadrovska strategija koja je obuhvatila mnoge akcije radi zadržavanja kadrova u bolnici. Na godišnjoj razini iz proračuna je izdvojeno 300 tisuća kuna za edukaciju djelatnika, a osigurane su dodatne mjere i financijska sredstva, poput plaćanja poslijediplomskih i znanstvenih studija te specijalističkih studija. Počeo se uređivati i dječji vrtić za djecu zaposlenika bolnice.

"Smatramo da ovaj čitav niz mjera sigurno doprinosi kvaliteti života naših djelatnika. U posljednje četiri godine iz susjednih ustanova u našu bolnicu došla su 22 specijalista, od toga ih je iz Čakovca osmero. Primljeno je i novih 80 specijalizanata“, rekao je Kudelić.

Pročitajte više