Proračun Varaždinske županije 174 mil. eura, najviše dobivaju obrazovanje i zdravstvo

Foto: Varaždinska županija

Proračun Varaždinske županije za 2024. godinu iznosit će 174 milijuna eura, odlučila je danas većina vijećnika na sjednici Županijske skupštine, a župan Anđelko Stričak naglasio je kako je cilj novog proračuna iskorak u podizanju kvalitete života i standarda građana.

Podršku predloženom proračunu dali su vijećnici koalicije HDZ-HSLS-HSU, Nezavisne liste Ivana Čehoka, HNS-a i nezavisni vijećnici, a protiv su bili SDP-ovi i vijećnici iz redova Reformista.

Najviše će se izdvojiti za obrazovanje i zdravstvo

Najveći dio izdvajanja planiranih proračunom za 2024. odnosi se na obrazovanje i zdravstvo. Na području obrazovanja projekti koji se provode ili su u pripremi vrijedni su gotovo 94 milijuna eura.

"Prvenstveno nastavljamo provoditi programe koji osiguravaju razvoj obrazovnog sustava Varaždinske županije kao sustava jednakih šansi. Osim što gradimo, opremamo i uređujemo, vodimo brigu i o socijalnoj ravnopravnosti te povećavamo financijska sredstva", rekao je Stričak.

U području osiguranja jednakog pedagoškog standarda u infrastrukturi najvažniji programi u 2024. bit će dovršetak uspostave Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi pri Srednjoj školi Arboretum Opeka u Vinici i projektiranje dogradnje i energetske obnove Glazbene škole Varaždin.

Tu su i dogradnja Osnovne škole Ivanec te područnih škola Strmec Podravski i Nova Ves, čime će se stvoriti uvjeti za jednosmjensku nastavu u svim osnovnim i srednjim školama kojima je osnivač županija.

"Sve tri dogradnje financirat će se iz programa NPOO-a koji provodi Ministarstvo znanosti i obrazovanja", istaknuo je župan i dodao da je prijava za OŠ Ivanec obavljena, a dvije područne škole bit će prijavljene do 15. prosinca.

Za zdravstvo i socijalnu skrb 30 posto proračuna

U zdravstvo i socijalnu skrb se usmjerava 30 posto proračunskih sredstava. Za ukupni plan Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i civilno društvo predloženo je 51.2 milijuna eura, a najveća promjena odnosi se na izdvajanje OBV-a iz sustava Varaždinske županije.

Nastavljaju se investicije u zdravstvo, a za programe iznad standarda izdvaja se šest milijuna eura, pretežno iz izvornog dijela proračuna.

Osigurana su sredstva za nastavak aktivnosti u gospodarstvu u istovjetnom iznosu kao i u 2023. godini, od 3.8 milijuna eura, za kulturu i sport izdvojit će se milijun eura, a za poljoprivredu i zaštitu okoliša 1.8 milijuna eura.

SDP i Reformisti zamjeraju što se godinama smanjuju EU sredstva

Prijedlog nisu podržali SDP i Reformisti. Luka Zrinski u ime kluba SDP-a zamjerio je što se godinama smanjuju EU sredstva, dok je Natalija Martinčević iz Reformista koristila sličnu argumentaciju.

S druge strane, Ivan Čehok istaknuo je nekoliko projekata, od tehnološkog parka u Svetom Iliji do centra kompetencija za vozače, oko čega su našli zajednički jezik sa županijskim vodstvom.

Pročitajte više