Iz Varteksa plaču, a da vodi firmu, doveli su modnu kolumnisticu koje nije nikad bilo

Foto: Pixsell/Vjeran Zganec Rogulja/Facebook

Iz Varteksa su izvijestili kako su dobili odbijenicu od banaka te poručili kako je ovo kraj ako se državni HBOR ne predomisli i ne pomogne im. Poslali su apel čelnim ljudima HBOR-a te se pitaju kakva je to državna banka kad se ne brine za očuvanje radnih mjesta ni novac poreznih obveznika.

Upravo taj Varteks na mjesto jedine članice Uprave 1. ožujka postavio je modnu dizajnericu i kolumnisticu Jelenu Bošnjak. Kako smo već pisali, kvalifikacija za poziciju jedine članice Uprave Varteksa, osim pisanja kolumni o modi, bila je školovanje za modu i dizajn na Institutu Callegari u Splitu.

Malo prije izbijanja štrajka koji je završio 15.5. podnijela je neopozivu ostavku. Nakon što je malo više od dva mjeseca snimala financijsko stanje u kompaniji, po svemu sudeći iz vlastitog doma, zaključila je da ni njeno golemo znanje iz financija, menadžmenta, upravljanja rizikom i poslovne strategije nije dovoljno da spasi Varteks. Prema tvrdnjama radnika, čak nije ni dolazila na posao u Varaždin, pa je vjerojatno bila neka vrsta člana Uprave koji vodi kompaniju sa 100 godina povijesti i 700 zaposlenih od kuće. Rad na daljinu, zadnji krik poslovne mode 21. stoljeća.

No, ne treba krivnju za propast Varteksa tražiti u gospođi Bošnjak jer je došla na poziciju jedine članice Uprave tek kada je bilo jasno da je Varteks u ogromnim problemima. Jasno je bilo da  ga više nitko ne može spasiti, bar ne bez ulaganja od nekoliko desetaka ili stotina milijuna eura. Prihodi oštro padaju, s 19.7 milijuna eura 2021. na 13.6 milijuna eura 2023., a gubitak je narastao s 2.8 milijuna eura 2022. na 4.4 milijuna eura 2023.

Varteks: Primili smo odbijenicu od banaka

Današnje priopćenje Varteksa prenosimo u cijelosti:

"Zbog povećanog interesa javnosti izvještavamo vas da smo održali sastanak s bankama (ZABA-HBOR) početkom ovog tjedna, na kojem je Uprava društva prezentirala analizu trenutnog stanja društva te jasan plan stabilizacije poslovanja. Taj plan ne uključuje samo isplatu nekoliko idućih plaća, već jasan smjer i strategiju kojom bi poslovanje društva krenulo prema dugoročnoj samoodrživosti.

Razgovarali smo i o ponudi Društva za podmirenje duga banaka, te je sukladno tome jučer poslana službena ponuda Bankama. 

Banke bi prihvaćanjem ponude omogućile da društvo dobije priljev svježeg novca od dokapitalizacije i novih pozajmica, a koji bi se iskoristio za pokretanje punog kapaciteta proizvodnje, kao i plaćanje dospjelih dugova. 

Nažalost, upravo smo i primili odbijenicu od ZABA-HBOR na našu ponudu.

Najviše nas pogađa odluka HBOR-a

Najviše nas pogađa i iznenađuje odluka HBOR-a budući da je Banka u vlasništvu države, a stečaj Varteksa bi prema našim kalkulacijama, doveo do neto gubitka za državni proračun u iznosu preko 7,4M EUR u idućih godinu dana, dok je ZABA kao komercijalna banka čak bila naklonjena aranžmanu za spas i očuvanje radnih mjesta, iako to nije njihova zadaća.

Postavlja se pitanje koja je svrha Hrvatske banke za obnovu i razvoj, jer na primjeru Varteksa mi ne vidimo da drže niti do očuvanja radnih mjesta, niti vidimo da brinu o novcu poreznih obveznika.

Ovo odbijanje stavlja nas u tešku situaciju jer, ako se HBOR ne predomisli, pričamo o neizbježnom kraju Varteksa. Još jednom molimo ljude koji odlučuju u HBOR-u da ponovno razmotre našu ponudu i uzmu u obzir sve parametre.

Srce nam se slama

Srce nam se slama pri pomisli na sve zaposlenike, partnere i stogodišnju tradiciju koju su generacije ljudi gradile."

Pročitajte više