Vatikan arhivu objavljuje na internetu, ali ne i dio o "Hitlerovom papi"

PREMA odluci nadležnih službi u Vatikanu, arhivska građa koja je otvorena javnosti će uskoro biti dostupna i na internetu. Prema pisanju službenog vatikanskog glasila L'Osservatore Romano, dokumente koji će se na internetu moći besplatno pregledavati vatikanska je knjižnica objavila između 1965. i 1981., na zahtjev pape Pavla VI., pod nazivom "Spisi i dokumenti Svete Stolice o Drugom svjetskom ratu".

Dokumenti iz Drugoga svjetskoga rata, kojih je preko pet tisuća datiraju od ožujka 1939. do svibnja 1945. Radi se o 8.000 stranica dokumenata. Digitalizaciju je predložila zaklada "Pave the way" čija je zadaća "ukloniti zapreke između religija, promicati njihovu suradnju i prekinuti zloporabu religije u političke svrhe".

Prema riječima utemeljitelja zaklade, njujorškoga Židova Garyja Kruppa, unutar zaklade su "uvidjeli da je pontifikat Pija XII. u vrijeme Drugog svjetskog rata bio jasan povod polemikama koje utječu na više od milijardu ljudi".

Arhivi o papi Piju XII za 5-6 godina

Prefekt tajnih vatikanskih arhiva, mons. Sergio Pagano sredinom prošle godine je objavio da će se arhivska građa koja je direktno povezana s Pijom XII. objaviti za 5-6 godina. Prema Paganovim riječima, u tim će spisima biti razvidno da je "Papa preuzimao rizik, pa i osobni, kako bi spašavao Židove".

Pravednik medu narodima ili Hitlerov papa, zaštitnik Židova ili sljedbenik nacizma... neki su od epiteta pridodavanih uz ime Eugenija Pacellija, poznatog kao Papa Pio XII koji je bio na čelu Katoličke crkve od 1939. do 1958. godine. Naime, čovjek koji je bio duhovni vođa najmnogoljudnije crkvene zajednice u Europi u vremenu kada je njom harala nacistička armada, predmet je možda najveće vatikanske kontroverze.

Proces proglašenja Pija XII. blaženim koji je počeo u listopadu 1967., uzrok je napetosti sa židovskim organizacijama, a odluka koju je u prosincu donio papa Benedikt XVI. da ga proglasi časnim slugom, što je korak prema njegovoj beatifikaciji, ponovno je rasplamsala polemiku, naglašava Business.hr.

Pročitajte više