Vatikan: Otac Konrad opovrgava da je špijunirao Papu

POLJSKI dominikanski svećenik, otac Konrad Hejmo, o kojemu se u talijanskom tisku u posljednje vrijeme piše kao o poljskom špijunu u Vatikanu, opovrgnuo je u listu "Corriere della Sera" od petka da je špijunirao papu Ivana Pavla Drugoga.

Prema dokumentima iz poljskog ministarstva unutarnjih poslova, otac Hejmo, koji se 20 godina brinuo za poljske hodočasnike koji su dolazili u Vatikan i imao pristup Ivanu Pavlu Drugome, navodno je doista špijunirao Papu, no otac Hejmo to opovrgava.

Poljski dominikanac (69) priznaje da je davao neke informacije poljskom agentu koji je radio za istočnonjemačku tajnu službu STASI, kodnim imenom Andrej, ali kada je shvatio da je špijun prestao ga je viđati.

Iz Varšave će uskoro biti optuženo još pet svećenika da su špijunirali Papu, ali je to "međunarodna operacija usmjerena na blaćenje sjećanja???? na papu Wojtylu", kaže otac Konrad u razgovoru za Corriere della Sera.

Prema informacijama do kojih je ovih dana došao poljski povjesničar Andrzej Paczkowski, osoba pod imenom "Hejnal" bila je špijun poljskog ministarstva unutarnjih poslova. "Hejnal" je navodno kodno ime za oca Konrada, a u ministarstvu ima i 20 potvrda o plaćanju usluga poljskom dominikancu. No, Konrad kaže da nije nikada dobio novac od ministarstva, već od poljskih svećenika za koje je radio kada je 1979. stigao u Rim na studije u Angelicum.

"Poljski primas kardinal Wyszynski mi je rekao da pišem pregled pisanja tiska i prevodim Papine govore", kaže Konrad, a na pitanje kako je upoznao Andreja kaže kako mu se ovaj predstavio govoreći da mora isti posao obavljati za njemačke biskupe i tražeći pomoć. Konrad kaže kako je s njime odmah 1980. prekinuo odnose kada je shvatio da je riječ o špijunu, a to je zaključio jer je, kako je rekao, Andrej "bio vrlo malo katolik, a kada bi popio pričao je kako poznaje poljske generale".

Konrad uz ostalo ističe kako bi ga Papa sigurno obranio od optužbi.

Otac Konrad je 1984. postao šef centra "Corda Cordi", za organiziranje poljskih hodočašćenja u Rim i njihov odlazak na Papine opće audijencije. Posljednji put je vidio Andreja 1981. prije atentata na Papu.

Prema pisanju lista Corriere della Sera, uoči izbora u Poljskoj izlaze u javnost razni podaci i imena iz vremena komunizma, ali je "praktički nemoguće odvojiti na listama informatore od žrtava komunističkog režima".

Poljski nacionalni institut za sjećanje, koji istražuje nacističke i komunističke zločine iz prošlosti, ustvrdio je kako posjeduje dokaze da je otac Hejmo svjesno bio suradnikom poljske tajne službe (SB) u komunističkom razdoblju. SB se 80-ih godina pokušala ubaciti u crkvene redove zbog potpore Crkve tadašnjoj poljskoj antikomunističkoj oporbi, koju je tada predvodio sindikat Solidarnost.

Poljska katolička crkva zatražila je iscrpnu istragu u vezi s tim optužbama.

Pročitajte više