Vatikan: Papa u bolnici u kojoj se liječi iznenada posjetio teško bolesnu djecu

Foto: Profimedia

PAPA Franjo, koji se sutra treba vratiti u Vatikan nakon trodnevnog liječenja zbog bronhitisa, danas je neplanirano posjetio dječju onkologiju u rimskoj bolnici Gemelli u kojoj se liječi. Tijekom poslijepodneva 86-godišnji Papa, isusovac iz Argentine, posjetio je onkološki odjel poliklinike Gemelli darujući djeci čokoladna jaja, krunice i knjige, priopćila je Sveta Stolica.

Krstio novorođenče

Kako navodi Sveta Stolica, tijekom iznenadnog posjeta, koji je trajao tridesetak minuta, Papa je krstio novorođenče staro tek nekoliko tjedana, Mihaela Anđela. Na videosnimci i fotografijama koje je objavio Vatikan vidi se Papa kako se nasmiješen oslanja na hodalicu, piše po papiru i škropi glavu novorođenčeta blagoslovljenom vodom.

Nekoliko sati ranije Vatikan je potvrdio da bi papa Franjo sutra trebao napustiti bolnicu i predvoditi misu na Cvjetnu nedjelju 2. travnja na Trgu svetog Petra.

Cvjetnica označava početak Velikog tjedna koji vodi do najvažnijeg događaja u kršćanskom kalendaru, Uskrsa, koji se ove godine slavi 9. travnja. Tjedan uključuje naporan raspored slavlja koja mogu biti fizički iscrpljujuća, uključujući noćnu procesiju na Veliki petak pokraj rimskog Koloseja.

"Papa proveo drugu mirnu noć u bolnici"

Ranije danas izvor iz Vatikana rekao je da je Papa proveo drugu mirnu noć u bolnici, što je još jedan znak da se dobro oporavlja od infektivnog bronhitisa.

Papa, čije se zdravstveno stanje "naočigled popravlja", kako kažu liječnici, u srijedu je primljen u rimsku bolnicu, gdje prima antibiotsku terapiju.

U četvrtak navečer "Papa je večerao pizzu zajedno s onima koji se brinu o njemu ovih dana dok je u bolnici: s liječnicima, medicinskim sestrama, tehničarima i pripadnicima žandarmerije", dodao je ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice Matteo Bruni.

Spomenuvši "zakazane preglede", glasnogovornik Vatikana je u srijedu rekao da papa Franjo boluje od "respiratorne infekcije" i da je zadnjih dana imao teškoća s disanjem.

Prijašnje zdravstvene tegobe

Ova iznenadna hospitalizacija zatekla je svijet, tim više što je Jorge Bergoglio još u srijedu, kao i svakog tjedna, sudjelovao na općoj audijenciji na Trgu svetog Petra, na kojoj je bio vedar i pozdravljao vjernike iz svog "papamobila".

Niz je zdravstvenih tegoba s kojima se Jorge Bergoglio suočio od rane mladosti, od uklanjanja dijela pluća do problema s koljenom zbog kojih mora biti u invalidskim kolicima. Kad je imao 21 godinu, Jorge Bergoglio gotovo je umro jer je dobio pleuritis, upalu poplućnice, tkiva koje okružuje pluća.

Po biografu Austenu Ivereighu, kirurzi su mu uklonili tri plućne ciste i mali dio gornjeg desnog plućnog krila, nakon čega je slijedio dug i bolan oporavak. U razgovoru o svojem zdravlju s argentinskim novinarom i liječnikom Nelsonom Castrom kazao je da su se pluća posve oporavila i da od tada nije osjećao nikakve probleme.

Išijas i akupunktura

Papa se u prošlosti tužio na "neugodnog gosta", išijas, kronični problem sa živcem koji izaziva bolove u leđima, kuku i nozi, zbog čega je ponekad morao otkazati službene događaje. On karakteristično šepa – sam je rekao da "hoda poput kokoši nesilice" - ali to je zbog ravnog stopala, rekao je Castru za njegovu knjigu "Zdravlje papa".

Dok je bio nadbiskup Buenos Airesa, liječio ga je kineski akupunkturist zbog bolova u leđima. Potkraj 1979. i početkom 1980. imao je "gotovo kobnu" infekciju žuči, a 2004. "kratkotrajan" problem sa srcem jer mu se malo suzila arterija, navodi biograf.

Problemi s "masnom jetrom" prevladani su promjenom prehrane.

Operacija debelog crijeva

U srpnju 2021. Franjo je proveo 10 dana u bolnici nakon operacije divertikulitisa debelog crijeva. Riječ je o potencijalno bolnoj upali divertikula, džepića koji se može formirati u stijenci debelog crijeva i čiji se broj povećava sa starenjem.

Pacijenti mogu osjećati bol u donjem abdomenu, imati povišenu tjelesnu temperaturu ili rektalno krvarenje. Franji je izvedena lijeva hemikolektomija, zahvat u kojem mu je uklonjen dio debelog crijeva koji je spojen na rektum.

Godinu dana poslije rekao je da još osjeća posljedice šestosatne anestezije od operacije. U intervjuu u siječnju ove godine rekao je da mu se divertikulitis vratio. Također se u proteklih godinu dana vidljivo udebljao.

Franjo ponavlja da će razmisliti o povlačenju s dužnosti ako ga na to prisile zdravstveni problemi. Njegov prethodnik Benedikt XVI. šokirao je svijet 2013. postavši prvi papa od srednjeg vijeka koji je predao ostavku zbog sve slabijeg fizičkog i mentalnog zdravlja.

Ivereigh je istaknuo da Franjo "slobodno i transparentno govori o raznim problemima, fizičkim i fiziološkim". "Koliko smo daleko od Vatikana koji je odbijao potvrditi Parkinsonovu bolest koju su svi mogli vidjeti na licu Ivana Pavla II.", napisao je u The Tabletu.

Pročitajte više

 

Pročitajte više