Vatikan upozorava da bi nuklearni sukob uništio velik dio čovječanstva

Foto: Hina
 
VATIKAN je pozvao u petak svjetske čelnike da izbjegavaju bilo kakvu jednostranu akciju i da traže dijalog u odgovoru na prijetnju nuklearnog oružja.
 
Apel je upućen na početku dvodnevne konferencije o nuklearnom razoružanju koja je okupila više od deset dobitnika Nobelove nagrade te dužnosnike Ujedinjenih naroda i NATO-a.
 
"Rastuća međuovisnost znači da bilo kakav odgovor na prijetnju nuklearnog oružja treba biti kolektivan i konzultativan, temeljen na međusobnom povjerenju", rekao je vatikanski državni tajnik Pietro Parolin.
 
Parolin nije spomenuo Sjevernu Koreju ni Trumpa 
 
Dok su napetosti između SAD-a i Sjeverne Koreje u porastu posljednjih mjeseci, papa Franjo i Vatikan upozoravaju da bi nuklearni sukob uništio velik dio čovječanstva.
 
Američki predsjednik Donald Trump, koji je rekao da će Sjeverna Koreja ako zaprijeti Sjedinjenim Državama "biti dočekana vatrom i bijesom kakve svijet nije vidio", posjetio je Južnu Koreju u sklopu svoje azijske turneje.
 
"Ovo povjerenje može se izgraditi samo kroz dijalog koji je iskreno usmjeren na opće dobro, a ne na zaštitu pojedinih interesa", kazao je Parolin.
 
"Takav dijalog... treba uključivati sve. Izbjegavanje sukoba i izgradnja mostova - to bi trebao biti glavni cilj učinkovitog, kolektivnog i konzultativnog odgovora", rekao je. Pritom nije spomenuo Sjevernu Koreju ni Trumpa.  

Pročitajte više