Vatikan protiv "Da Vincijeva koda"

VATIKAN je prekinuo šutnju u svezi s "Da Vincijevim kodom", najprodavanijom knjigom u svijetu prošle godine, i pozvao da se taj ezoterijskovjerski krimić "ne čita i ne kupuje", nazvavši ga "gomilom laži".

"Ne čitajte i ne kupujte Da Vincijev kod" autora Dana Browna, upozorio je kardinal Tarcisio Bertone na valovima Radija Vatikan.

"Roman se ne piše mistificirajući povijesne činjenice, govoreći loše i klevećući povijesnu osobu koja ima utjecaj i ugled u povijesti Crkve i čovječanstva", dodao je Bertone uoči konferencije o knjizi koja se treba održati u srijedu navečer u njegovoj nadbiskupiji u Genovi, na sjeveru Italije.

Msgr. Bertone, jedan od čuvara čistoće katoličke doktrine, požalio se napose da je roman naišao na odjek među mladeži, što je "bolna i strašna činjenica".

Inače, kardinal Bertone spominje se kao jedan od kandidata za nasljednika Ivana Pavla II.

Knjiga govori o profesoru simbiologije Robertu Langdonu, nekoj vrsti modernog Indiane Jonesa, koji je na traga za Svetim gralom, bori se protiv pripadnika Opusa Dei, a sve na pozadini tajnih društava i simbola skrivenih na slikama u Louvreu. U središtu prepirke oko ove knjige je lik Isusove kćeri koja je rođena u njegovu braku s Marijom Magdalenom i njihovi potomci.

Pročitajte više