Vatikan raspušta redovničku skupinu u Sloveniji koju je osnovao kontroverzni isusovac

Screenshot: Youtube

Vatikan je odlučio zatvoriti žensku redovničku zajednicu sa sjedištem u Sloveniji koju je osnovao kontroverzni isusovac Marko Ivan Rupnik. Ljubljanska nadbiskupija Slovenija navela je u priopćenju od petka da će Zajednica Loyola imati godinu dana da provede dekret od 20. listopada kojim se naređuje njeno raspuštanje. 

Kao razlog za takvu odluku navode se "ozbiljni problemi s vršenjem vlasti i načinom zajedničkog života". Raspad zajednice je samo najnovije poglavlje u sagi velečasnog Rupnika, nekoć slavnog isusovačkog umjetnika i propovjednika čiji mozaici ukrašavaju crkve i bazilike diljem svijeta, piše Associated Press.

Ranije ove godine izbačen iz isusovačkog reda

On je s časnom sestrom osnovao zajednicu Loyola 1980-ih godina. Međutim nedavno su bivši članovi zajednice izjavili da ih je duhovno, seksualno i psihološki zlostavljao. Godine 2020. Vatikan ga je proglasio ekskomuniciranim zbog počinjenja jednog od najtežih zločina u crkvenom kanonskom pravu, iskoristivši ispovjedaonicu da ponudi oprost ženi s kojom je imao spolni odnos. 

Rupnik, koji je optužen da je dvije časne sestre pokušao nagovoriti na seks u troje uspoređujući ga sa Svetim Trojstvom, ranije ove godine izbačen je iz isusovačkog reda zbog opetovanog odbijanja da se pozabavi optužbama za seksualno zlostavljanje i da se pridržava ograničenja koja su mu postavljena.

Pročitajte više