Vatkan slaže obranu protiv optužbe trojice američkih državljana za zlostavljanje

NAKON NIZA ozbiljnih optužbi za prikrivanje seksualnih skandala i zlostavljanja djece unutar vlastitih redova, službeni Vatikan prikuplja dokumente kojima će iznijeti obranu i tako, kako se nadaju, umanjiti štetu koju su ti slučajevi nanijeli ugledu vrhovnog vjerskog poglavara Katoličke crkve, prenose danas svjetski mediji.

Nakon što su trojica zlostavljanih muškaraca iz Kentuckyja od pape Benedikta XVI otvoreno zatražila ostavku zbog, kako su naveli, pokušaja Vatikana da zataška slučajeve njihovog zlostavljanja, ali i zlostavljanja velikog broja djece u Americi, i sam glasnogovornik Vatikana Federico Lombardi priznao je da je kriza "ugrozila moralni kredibilitet crkve".

Prema pisanju agencije Associated Press (AP), vatikanska pravna služba prikuplja dokumente kojima će dokazati da papa ima imunitet sličan onome bilo kojeg drugog predsjednika države, ali i da američki biskupi, pod čijom su paskom bili svećenici zlostavljači, nisu bili zaposlenici Vatikana, te da dokument iz 1962. godine, na koji se pozivaju podnositelji tužbe, nije dokaz koji može posvjedočiti o navodnom zataškavanju skandala.

Vatikan pokušava osporiti tužbu za zlostavljanje

Sudski slučaj u Kentuckyju pokrenula su 2004. godine trojica muškaraca koja su tvrdila da su ih kao djecu zlostavljali katolički svećenici, te su podigli tužbu protiv Vatikana zbog zanemarivanja, pokušaja zataškavanja i izbjegavanja obaveze da o tim događajima izvijeste policiju i javnost. Tužitelj William McMurry medijima je tim povodom izjavio kako je slučajeva zlostavljanja u SAD-u bilo mnogo, no jedino je ovaj rezultirao podizanjem tužbe, te da je ona općenita i odnosi se na Katoličku crkvu u cijelosti, te se u njoj ne spominju imena biskupa ili svećenika.

No Vatikan pravnim sredstvima nastoji poništiti i opozvati tužbu prije nego što se uputi zahtjev za saslušanje pape Benedikta XVI, te prije nego što američki sud pod prijetnjom subpoene zatraži tajne dokumente koje je prikupila sama Crkva u internim istragama spomenutih slučajeva.

Tužitelji u ovom slučaju tvrde kako su američki biskupi u vrijeme počinjenja nedjela 60-ih godina bili zaposlenici pod upravom Svete Stolice, zbog čega je Vatikan odgovoran za propuste u zaštiti žrtava. Također se tvrdi kako je sporni dokument iz 1962. godine ovlastio biskupe da slučajeve zlostavljanja djece unutar crkve ne prijavljuju policiji. S takvom se tvrdnjom Vatikan ne slaže, tvrdeći kako dokument nigdje izrijekom ne ograničava biskupe da eventualne slučajeve zlostavljanja prijave policiji.

Slučaj trojice zlostavljanih Amerikanaca vodi Okružni sud u distrikta Louisville. Strategija obrane Vatikana trebala bi biti završena u narednih nekoliko tjedana, no niti jedan o pravnih predstavnika Svete Stolice nije želio komentirati slučaj.

Ovo je samo jedan od mnogobrojnih slučajeva seksualnih skandala i zlostavljanja djece s kojima se posljednjih nekoliko godina suočila Sveta Stolica, a zahtjevi javnosti, koji su sve glasniji i dolaze iz gotovo svih krajeva svijeta, od Vatikana traže da prestane sa dosadašnjom praksom zataškavanja i nepriznavanja takvim slučajeva, ali i zaštite počinitelja tih gnusnih zločina koji, kako se navodi, blate ugled pape i Katoličke crkve u svijetu.

Pročitajte više