Vatrogasac i šumski radnik uhićeni u Čileu zbog požara u kojem je poginulo 137 osoba

Foto: EPA

Čileanske vlasti uhitile su vatrogasca i šumskog radnika zbog sumnje da su izazvali požar koji je u veljači usmrtio najmanje 137 ljudi. Jedan od osumnjičenika bio je zaposlen u Nacionalnoj šumarskoj korporaciji koja je odgovorna za borbu protiv šumskih požara, kazao je ravnatelj policije Eduardo Cerna.

Osumnjičenima je određen pritvor, a terete se za podmetanje požara sa smrtnom posljedicom. Smrtonosni požar opustošio je regiju Valparaiso, koja je udaljena preko 100 kilometara od glavnog grada Čilea, Santiaga.

Vatrogasni zapovjednik: Shrvani smo

Dužnosnici navode kako je istovremeno zapaljeno nekoliko požara, nakon čega su visoke temperature i vjetar uzrokovali širenje plamena. Više od 16.000 ljudi pogođeno je požarom koji je uništio kuće i opustošio regiju, u kojoj se nalazi Vina del Mar, popularno odredište za odmor.

Vicente Maggiolo, zapovjednik 13. vatrogasne satnije u Valparaisu, komentirao je uhićenje vatrogasca. "Potpuno smo shrvani onim što se dogodilo, to je potpuno izolirani incident. Služimo Valparaisu više od 170 godina i ne možemo dopustiti takve stvari", poručio je. 

Tužitelj Osvaldo Ossandón naveo je kako su požari izbili na otprilike četiri mjesta. Dodao je da su materijali korišteni za paljenje požara pronađeni u kući jednog od osumnjičenih. Potvrdio je kako istražitelji provjeravaju potencijalnu povezanost osumnjičenika s drugim podmetanjima požara. 
 

Pročitajte više